În câteva ore aflăm cine va fi preşedintele Statelor Unite/LIVE TEXT/Trump, VICTORII ZDROBITOARE în Kentucky și Indiana!

În câteva ore aflăm cine va fi preşedintele Statelor Unite/LIVE TEXT/Trump, VICTORII ZDROBITOARE în Kentucky și Indiana!

Peste 120 de milioane de americani aleg marţi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump. Aproximativ 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Hillary Clinton, iar 61% au o părere negativă despre Donald Trump, arată un exit-poll preliminar publicat de ABC News. Primele secţii de vot se vor închide pe Coasta de Est la ora locală 18.00 (01.00 ora României). Aproximativ o oră mai târziu sunt aşteptate primele proiecţii, care iau în calcul atât exit-pollurile, cât şi voturile numărate, relatează  News.ro .

----------------------

2:00 S-au închis urnele în state extrem de importante: Florida, Ohio, Carolina de Nord, Virginia.

1:30 Au fost trase focuri de armă în apropierea unei secţii de votare din California. Sunt patru răniți, între care doi polițiști. Secţia de votare a fost închisă. Atacatorul a tras asupra alegătorilor și este în prezent căutat.

01.27 În Indiana, Trump are 69,3 la sută din voturi, în timp ce Clinton 27,5 la sută, potrivit primelor rezultate ale exit-pollului. Indiana, stat de unde este originar candidatul republican la vicepresedintie Mike Pence, are 11 mari electori in Colegiul Electoral.

Nu este o surpriză, cele două state, Indiana și Kentucky, sunt fiefuri republicane.

Peste o oră jumătate se vor închide însă urnele într-o serie de state importante cum ar fi Virginia, Carolina de Nord și Ohio, considerate state care pot decide câștigătorul. 

01.25 Peste o oră jumătate se vor închide urnele într-o serie de state importante cum ar fi Virginia, Carolina de Nord și Ohio, considerate state care pot decide câștigătorul.

01.20 Au început să se închidă primele secții de vot. E vorba despre statele Indiana și Kentucky.

Potrivit exit-pollului CNN, în Kentucky, Trump a obținut 79,1 la sută din voturi, în timp ce Clinton are numai 18 la sută.

Kentucky are opt delegați în Colegiul Elector.

Ora 01:05 CNN: Cine a votat până acum: Peste 70% din populația de culoare albă, 17% hispanici și 12% populație de culoare neagră.

UPDATE Statul Colorado a avut probleme cu sistemul de votare, dar recuperează rapid, potrivit CNN. Sistemul de înregistrare a alegătorilor s-a defectat pentru 29 de minute, între 14:47 şi 15:16 (ora locală), dar acum este din nou funcţional. O investigaţie privind defecţiunea a fost demarată.

UPDATE Conform exit-poll-urilor (rezultatele parţiale) prezentate de CNN, electoratul Americii în 2016 pare destul de fericit cu preşedintele existent, dar nu este mulţumit cu opţiunile pe care le are pentru a-l înlocui.

La nivel naţional, 54% dintre alegătorii care merg la urne astăzi au declarat că aprobă munca lui Barack Obama în calitate de preşedinte, dar numai aproximativ patru din 10 alegători au spus că ar fi încântaţi sau optimişti în legătură cu o preşedinţie a lui Hillary Clinton sau Donald Trump. Şi mai mult, aproape şapte din 10 alegători au spus că sunt nemulţumiţi sau furioşi în privinţa modului în care guvernul lucrează.

Aproximativ patru din 10 alegători au declarat că prioritatea lor la un candidat este de a putea aduce schimbarea necesară, dar o cotă similară a declarat că votează pentru experienţă sau judecată. Mai puţini au declarat că doresc un candidat empatic. Majoritatea alegătorilor au numit economia drept cea mai importantă problemă, însă părerile lor au fost împărţite aproximativ egal între Clinton şi Trump, din perspectiva candidatului care se va ocupa mai bine de economie. Aceste constatări provin dintr-un sondaj exit-poll realizat pentru CNN şi alte reţele de ştiri de Edison Research.

Rezultate pentru sondajul naţional se bazează pe interviuri cu 15.455 alegători, şi au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 2 puncte procentuale.

UPDATE Afirmaţia moderatoarei de radio Rush Limbaugh care pretinde că George W. Bush şi Laura Bush au votat pentru Hillary Clinton este greşită, a declarat un purtător de cuvânt al fostului preşedinte, potrivit CNN.

"Rush greşeşte şi ar trebui să-şi ceară scuze", a spus pentru CNN Freddy Ford, un purtător de cuvânt al fostului preşedinte Bush. Cuplul nu a votat pentru un candidat la preşedinţie, a declarat Ford, însă ei au votat pentru candidaţii republicani aflaţi mai jos pe buletinul de vot.

UPDATE Fostul preşedinte american George W. Bush şi soţia sa, Laura, au votat pentru Hillary Clinton, relatează The Washington Examiner.

“Mi s-a spus că George W. Bush şi Laura Bush au votat astăzi (marţi – n.r.) pentru Hillary Clinton”, a declarat moderatoarea conservatoare de radio Rush Limbaugh.

În septembrie, presa a scris că şi fostul preşedinte american George H.W. Bush, tatăl lui George W. Bush, a decis să o voteze pe democrata Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale. După ce Jeb Bush s-a retras din cursa pentru învestitura republicană, în februarie, familia s-a ţinut în general la distanţă de luptele de pe scena politică.

UPDATE Un judecător din Nevada a respins procesul demarat de avocaţii lui Donald Trump, care viza contestarea votului anticipat în stat, relatează BBC News. Echipa lui Trump poate contesta decizia la Curtea Supremă a statului.

UPDATE Coaliţia Democratică împotriva lui Trump a depus plângere la New York vizându-l pe fiul candidatului republican la prezidenţiale, Eric Trump, care a publicat pe Twitter o fotografie cu el completându-şi buletinul de vot, relatează The Guardian. Postarea a fost ştearsă, dar a reprezentat încălcarea unei legi veche de un secol în statul New York, care interzice publicarea votului. Legea a fost interpretată ca interzicând fotografiile făcute de telefon mobil şi selfie-urile.

„Încă o dată, familia Trump a acţionat ca şi cum legea nu li s-ar aplica”, a declarat directorul Coaliţiei, Scott Dworkin. “Când o altă celebritate a făcut acelaşi lucru, a fost criticat de presă. Nu ar trebui să ignorăm gafa gravă a lui Eric Trump”, a adăugat el.

UPDATE Donald Trump a declarat pentru Fox News că are informaţii că maşinile de vot din mai multe locuri schimbă voturile pentru republicani în voturi pentru democraţi, relatează Reuters. Întrebat dacă el crede că alegerile nu se vor încheia marţi noapte, Trump a spus că va trebui să aştepte să vadă “cum decurg lucrurile” înaintre să accepte rezultatul. El a avertizat din nou că sistemul electoral este fraudat.

“Vom vedea cum decurg lucrurile. Să sperăm că decurg bine şi să sperăm că nu va trebui să ne facem griji, adică să sperăm că vom câştiga”, a spus Trump într-un interviu telefonic. Avocaţii lui Donald Trump s-au prezentat marţi după-amiază în faţa unei instanţe statale pentru a contesta votul anticipat din statul american Nevada, un semn că reprezentanţii campaniei republicane se pregătesc să lanseze o acţiune legală în cazul în care rezultatele alegerilor prezidenţiale nu sunt favorabile.

UPDATE Socialistul Bernie Sanders a anunţat că a votat împreună cu soţia sa pentru fosta rivală democrată, Hillary Clinton. De asemenea, senatorul şi-a îndemnat susţinătorii să voteze cu prezidenţiabila democrată, întrucât viitorul lumii este în joc în aceste alegeri prezidenţiale, relatează CNN. Senatorul Sanders a cerut alegătorilor să o susţină pe Pramila Jayapal pentru Congres. Acesta a precizat că revoluţia progresistă trebuie să continue şi după victoria lui Hillary Clinton.

UPDATE Probleme cu maşinile de vot în sudul statului Utah i-au obligat pe lucrătorii din secţiile de votare să recurgă la buletine de vot tipărite pe hârtie, ceea ce ar putea să afecteze zeci de mii de alegături care nu votaseră până atunci, au anunţat marţi, înainte de pânz (ora locală), autorităţile electorale, relatează The Associated Press. Directorul autorităţii electorale din Utah Mark Thomas a precizat că o problemă de programare îi afectează pe toţi alegătorii din ţinutul Washington. El a asubliniat că doar ţinutul Washington se confruntă cu această problemă.

Încă 52.000 de alegători înregistraţi din ţinut mai aveau să-şi exprime opţiunile. Lucrători din secţiile de votare încearcă să soluţioneza problema computerelor şi speră ca maşinile de vot să poată fi folosite din nou. Thomas a subliniat că autorităţile dispun de buletine de vot tipărite, ca măsură de precauţie.

UPDATE/Candidatul republican Donald Trump a votat la o Şcoala Publică 59 din Manhattan, la cateva străzi de Trump Tower.

Mai multe activiste FEMEN au protestat dezbrăcate în secţia în care candidatul republican Donald Trump votează. Femeile au fost reţinute de poliţiştii care asigură paza.

FEMEN este un grup feminist radical înfiinţat în Ucraina, în 2008, în prezent structura sa de bază fiind la Paris. A intrat în atenţia presei prin acţiuni de protest într-o modalitate ce a generat controverse, cum ar fi apariţii în public de femei topless sau nud ca mod de manifestare pentru susţinerea a diverse cauze.

UPDATE Femei din întreaga Americă poartă pantaloni, marţi, în ziua alegerilor, în semn de susţinere a candidatei democrate la preşedinţie Hillary Clinton, relatează The Associated Press. Multe se inspiră după un grup de pe Facebook care se intitulează "Pantsuit Nation" şi care are peste două milioane de abonaţi.

Unele femei poartă, de asemenea, alb, în memoria sufragetelor albe care au luptat, la începului anilor 1900, pentru dreptul femeilor de a vota. Pe de altă parte, pe reţele de socializare au fost postate imagini cu două femei - topless - care protestează în timp ce sunt escortate afară dintr-o secţie de votare, la New York, potrivit postului Fox5.

UPDATE Eric Trump a declarat marţi că tatăl său va recunoaşte o înfrângere în alegeri dacă va fi înfrânt şi dacă rezultatele sunt "legitime şi corecte", relatează The Associated Press.

Într-un interviu, în ziua alegerilor, pentru emisiunea MSNBC Morning Joe, fiul lui Donald Trump a declarat că "tot ceea ce vrem noi este o luptă corectă, nu doar în aceste alegeri, ci în toate alegerile".

UPDATE ORA 15.25: Hillary și Bill Clinton au votat în Chapaqqua, statul New York
Candidata democrată la președinția Statelor Unite, Hillary Clinton, și soțul său, fostul președinte american Bill Clinton au votat în Chapaqqua, New York, informează CNN.

Ora 14:15: Birourile de vot s-au deschis pana la aceasta ora in 9 state de pe coasta de est: Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont şi Virginia.

Ora 14:00 Moscova interzice diplomatilor americani sa monitorizeze alegerile din Rusia

Ora 13:39: Candidatul democrat la functia de vicepreşede al Statelor Unite, Timothy Kaine, a votat la o secţie din Virginia.

Ora 13.15: New York Times si Washington Post au dat liber la citit continutul online in 7-9 noiembrie
Ora 13:02: Sectiile de votare s-au deschis la ora 13:00 (ora Romaniei).

Ora 13:00: Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat in acest moment in spatiu, a votat marti de pe Statia Spatiala Internationala, a anuntat NASA.

Ora 12:40: Dolarul s-a depreciat usor inaintea startului alegerilor, semn al nervozitatii de ultim moment a investitorilor in cazul unei victorii a lui Donald Trump, noteaza Reuters.

Ora 11:17: Premierul italian Matteo Renzi, intr-o scrisoare catre Barack Obama, postata pe pagina sa de Facebook: "Sa speram ca va fi fata", aluzie la o victorie a lui Hillary Clinton.

Ora 10:22: Donalt Trump conduce la numarul de voturi in primele 3 orase care au votat - Dixville Notch, Hart's Location si Millsfield, de pe coasta de est - cu 32 de voturi la 25, scrie News.ro, citand Associated Press.

VIDEO Cum este ales președintele SUA

Ora 10:05: New York Times, cotidian care si-a anuntat sprijinul pentru Hillary Clinton in campanie, o crediteaza pe candidata democrata cu 46%, iar pe Donald Trump cu 42.9%. Un alt sondaj, realizat de BBC: Hillary Clinton 48%, Donald Trump - 42%.

Ora 9:45: Barack Obama a participat la ultimul miting de campanie al lui Hillary Clinton, in Philadelphia, cu cateva ore de deschiderea urnelor. El i-a predat simbolic stafeta candidatei democrate, printr-un apel emotionant catre cetateni sa o voteze pe aceasta la Casa Alba.

Ora 9:07: Madonna a cerut sprijinul pentru Hillary Clinton in Washington Square Park din New York: "Salvati aceasta tara, votati pentru Hillary Clinton!" Mesajul cantaretei pentru Donald Trump: "No way, motherfucker!" (The Guardian)

Ora 8:40: Scrutinul incepe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estica a SUA. 7 alegatori din Dixville Notch, localitate situata la frontiera nord-estica a SUA in Muntii Appalachi, au lansat simbolic alegerile prezidentiale, votand in cursul noptii de luni spre marti, relateaza AFP.

* Cum se voteaza in Statele Unite

Pentru a isi putea exprima votul, cetatenii americani cu varsta de peste 18 ani trebuie sa se inregistreze. Acest lucru se face de obicei in perioada dinaintea alegerilor, dar exista si posibilitatea inregistrarii in ziua scrutinului.

Trump, discurs ANTI SISTEM! ÎNFIORĂTOR!

In Statele Unite, candidatul care a obtinut majoritatea absoluta a voturilor nu este intotdeauna declarat castigator. Statele decid cine va fi urmatorul presedinte, prin intermediul electorilor.

Numarul electorilor este determinat de totalul numarului de locuitori. Formula de calcul pentru numarul de electori este: numarul de reprezentanti + numarul de senatori ai statului respectiv.

Practic, atunci cand voteaza, cetatenii americani aleg un elector care sustine un anumit candidat la prezidentiale si un candidat la functia de vicepresedinte. Fiind numiti de partide, electorii isi declara, de cele mai multe ori, sustinerea pentru un anumit candidat, insa au existat si situatii in care acestia si-au schimbat votul.






populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”