Multe produse pentru copii, bomboane, înghețată, diverse cereale pentru micul dejun, au culori vii pentru a le face mai atractive. Specialiștii atrag atenția că aceste vopseluri sunt extrem de periculoase pentru sănătate.
În California a fost interzisă prin lege vânzarea unei vopsele de culoare roșie folosită pentru colorarea alimentelor. De asemenea, un alt colorant este pe cale să fie interzis iar alte câteva culori sunt în vizorul autorităților din sănătate.
În California a fost adoptat deja un proiect de lege care interzice vânzarea vopselei roșii nr. 3 în stat. Iar acum se se află în dezbatere un alt proiect de lege care vizează diferiți aditivi alimentari.
Un proiect de lege în avans numit AB 2316 urmărește să elimine colorantul roșu 40, împreună cu alți cinci coloranți alimentari și dioxid de titan, din alimentele furnizate în școlile din stat.
Proiectul de lege a fost scris de un membru al Adunării Jesse Gabriel, care a fost autorul Legii pentru Siguranța Alimentară din California , care a interzis colorantul roșu nr. 3 în stat.
Gabriel spune pentru Yahoo Life că inspirația pentru cel mai recent proiect de lege a venit în timp ce lucra la California Food Safety Act.
„Am auzit de la părinți din toată țara, care ne-au cerut să facem ceva în privința acestor coloranți”, spune el, remarcând că colorantul galben nr. 5, colorantul galben nr. 6, colorantul albastru nr. 1, colorantul albastru nr. 2 și colorantul verde Nr. 3 sunt de asemenea vizate.
Gabriel spune că „a crescut luptându-se cu ADHD” și că unul dintre fiii săi are și această afecțiune.
„O mare parte din știința despre aceste substanțe chimice spune că poate avea un impact asupra tuturor copiilor, dar poate fi deosebit de dificilă pentru copiii cu ADHD”, spune el.
„Este o nebunie că am avea tineri în școlile noastre care primesc terapie pentru a face față provocărilor lor și apoi, la prânz, le servim mâncare cu substanțe chimice care anulează toată această muncă bună”.
Dar în ce alimente se găsesc acești coloranți și cât de îngrijorător este acest lucru în general? Experții o descompun.
În ce alimente se găsesc în mod obișnuit acești coloranți?
Coloranții vizați pot apărea într-o serie de alimente. „Acești coloranți se găsesc adesea în multe alimente comercializate pentru copii, cum ar fi bomboane, cereale pentru micul dejun, produse de patiserie, înghețată și băuturi pentru sport”, spune Gianfranco Cesareo,
un om de drept specializat în siguranța alimentară la Environmental Working Group, pentru Yahoo Life. „Cu toate acestea, ele pot fi prezente și în produse mai puțin evidente, cum ar fi conservele de fructe și murăturile”.
Câteva produse de renume care conțin acești coloranți includ:
-
Froot Loops
-
Câteva arome de Jell-O
-
Doritos
-
un suc cu aromă de porticale
-
Skittles
„Acești coloranți sunt în tot felul de alimente”, spune Jamie Alan , profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Universitatea de Stat din Michigan, pentru Yahoo Life. „De obicei le vei găsi în alimentele procesate”.
Foto: Freepik.com
Ce a arătat studiul
Descoperirile cercetărilor privind coloranții au fost amestecate, dar există o legătură între acești coloranți alimentari și problemele comportamentale la unii copii.
Un raport din 2021 realizat de Biroul de Evaluare a Riscurilor pentru Sănătatea Mediului din California și publicat în 2021 a analizat datele din studii pe oameni și animale și a constatat că coloranții alimentari sintetici sunt asociați cu hiperactivitate și rezultate
neurocomportamentale slabe la copii.
Aceste studii au inclus „studii de provocare”, în care copiii au urmat o dietă fără coloranți timp de câteva săptămâni și apoi au primit alimente sau băuturi cu coloranți adăugați.
Cercetătorii au descoperit că unii copii aveau mai multe șanse să se acționeze după ce au mâncat cu coloranți.
Șaisprezece dintre cele 25 de studii analizate au avut un fel de asociere pozitivă între coloranți și comportamentul slab la copii, în timp ce legătura a fost „semnificativă statistic” în 52% dintre studii.
Este important de subliniat că acești coloranți și aditivi alimentari sunt aprobați de Food and Drug Administration (FDA) și îndeplinesc niveluri acceptabile de aport zilnic pentru coloranții alimentari sintetici.
Dar Gabriel subliniază că acele aprobări se bazează pe studii care au o vechime de până la 70 de ani. „Acum șaptezeci de ani, aveam o idee foarte diferită despre știință”, spune el.
Gabriel spune că unii dintre acești coloranți alimentari sunt restricționați sau interziși în Europa. De exemplu, dioxidul de titan, care este folosit în mod obișnuit în sosurile de salată și crema de cafea, a fost interzis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară din cauza potențialelor legături cu cancerul .
Gabriel adaugă că „alții necesită o etichetă de avertizare pe ambalaj care să spună că coloranții din aceste produse pot dăuna tinerilor. Pentru că producătorii nu doresc acest avertisment pe produsul lor, avem o cutie de Froot Loops din America și alta. în Canada, unde deja fac aceste alimente fără acești coloranți. Este o modificare minoră”.
Alan spune că există „destul de dezbatere” pe această temă. „Unii dintre acești coloranți au fost legați de hiperactivitate și exacerbarea ADHD”, spune ea. „Există și preocupări pentru cancer și malformații congenitale, deși dovezile sunt mai puțin convingătoare aici”. În general, spune ea, sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.