În Austria, spionajul rus a scăpat de sub control/Viena a devenit un „veritabil portavion” al agenților ruși

În Austria, spionajul rus a scăpat de sub control/Viena a devenit un „veritabil portavion” al agenților ruși

Viena a devenit din nou capitala spionajului în Europa după invazia Rusiei în Ucraina – iar guvernul austriac nu pare să se grăbească să schimbe acest lucru, arată o investigație realizată de Financial Times . Jurnaliștii britanici remarcă ”o explozie a activităților sub acoperire”.

Investigația vine pe fondul legăturilor de afaceri foarte puternice între Austria și Rusia. Șeful OMV a anunțat că va continua să importe gaze rusești, în ciuda embagoului occidental, în timp ce banca Raiffeisen – prezentă și în România – își continuă nestingherită activitățile din Rusia.

Deși cele mai mari trei partide de opoziție ale țării au susținut împreună, în primăvară, modificări legislative pentru a incrimina în sfârșit spionajul în Austria, eforturile lor nu au dus nicăieri din cauza blocajelor repetate ale guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer.

Creșterea spionajului la Viena a atras oprobriul aliaților și a subminat poziția țării în rândul vecinilor europeni, din ce în ce mai atenți la chestiunile de securitate.

Țara găzduiește mai multe organizații internaționale mari, inclusiv Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Opec și diverse agenții ale ONU, dar în mod tradițional a închis ochii la activitățile de informații sub acoperire pe teritoriul său – atât timp cât ținta operațiunilor nu este guvernul austriac.

Austria a fost un „veritabil portavion” al agenților ruși ilegali în inima continentului, a declarat anul trecut un înalt șef al spionajului european pentru Financial Times.

Înalți oficiali europeni din domeniul serviciilor de informații privesc situația austriacă cu tot mai multă nedumerire, scrie Financial Times. Țara este deja exclusă din multe acorduri de schimb de informații bine stabilite pe continent, care sunt coordonate prin intermediul „Clubului de Berna”, rețeaua informală a agențiilor europene de spionaj.

Țările europene au expulzat de pe teritoriile lor peste 400 de spioni ruși care se prezentau sub acoperire diplomatică. Până acum, Austria a expulzat doar patru.

Există încă peste 180 de diplomați ruși acreditați la Viena, a declarat un oficial de rang înalt din serviciile de informații occidentale, și se știe că cel puțin o treime dintre ei folosesc acoperirea diplomatică pentru activități de colectare de informații. Mulți alții operează acum în țară în mod ilegal.

„Este cu adevărat Vestul Sălbatic”, a declarat un diplomat occidental. „Este aproape comic cât de multe infomații se află aici. Chiar și din partea noastră, sunt sigur”.

Agenți chinezi, iranieni, israelieni și saudiți sunt, de asemenea, prezenți în număr mare în Austria, împreună cu zeci de funcționari americani, britanici și europeni desemnați să îi monitorizeze.

Situația a devenit o bătaie de cap pentru guvernul de coaliție al Austriei. Dar scăderea ratingului în sondaje și o dezbatere internă contradictorie privind neutralitatea austriacă au împins problema spionajului mai jos pe lista de priorități a guvernului.

De când Neos a propus incriminarea spionajului „împotriva unui stat străin sau a unei organizații internaționale” în Austria, guvernul și-a folosit influența în parlament de două ori pentru a suspenda orice vot pe această temă. Problema este acum amânată până după vacanța de vară. Guvernul a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru consultări între difeitele instituții înainte de a modifica legea.

„Viena este un centru perfect pentru spionaj și a fost întotdeauna”, a declarat Gustav Gressel, fost ofițer militar austriac, în prezent senior policy fellow la think-tank-ul European Council on Foreign Relations.

„Dacă ești un ofițer de informații rus și vrei să conduci o sursă în Germania, de ce ai risca să te întâlnești cu el acolo? Îl inviți pe acest tip într-o vacanță la schi în Austria. Sau la un bal la Viena … Practic, poți recruta surse și exfiltra informații complet nepermis de bine”.

Capitala austriacă găzduiește probabil o operațiune de amploare a serviciilor de informații rusești de transmisiuni, un fapt abia disimulat chiar și la nivelul străzii pentru un trecător obișnuit. Acoperișurile fiecărei clădiri diplomatice rusești și ale complexelor împrăștiate prin oraș sunt acoperite de radare, cupole și „magazii” curioase – unele dintre ele construite abia în ultimele câteva luni – despre care experții au spus că aproape sigur găzduiesc tehnologie de supraveghere electronică.

Una dintre „principalele funcții ale serviciilor secrete rusești din Viena pare să fie colectarea de informații prin intermediul semnalelor” la o scară care a ridicat operațiunea la „cea mai importantă din întreaga rețea din Europa”, a declarat Thomas Riegler, istoric și politolog austriac specializat în informații.

„Există antene satelit puternice pe acoperișurile aproape tuturor complexelor diplomatice rusești. Chiar și pe acoperișul centrului cultural există una”.

Viena a fost folosită ca un „hub” de către serviciile de informații ale Rusiei și ale altor puteri ostile, facilitând și sprijinind operațiunile de spionaj din alte părți ale Europei, a adăugat Riegler.

Oficialii serviciilor de informații austriece au recunoscut că există o problemă.

„Situația juridică actuală din Austria, în special posibilitățile legale foarte limitate de combatere a spionajului și incriminarea limitată a unor astfel de infracțiuni, conduce la un număr foarte mare de [agenți] ai serviciilor secrete și de informații străine în republica noastră”, a declarat Direcția Generală pentru Securitate Publică din Austria – principala agenție de informații a țării, cunoscută sub numele de DSN – în raportul său anual pe 2022.

Noul director al agenției, Omar Haijawi-Pirchner, care a fost numit în urmă cu doi ani cu misiunea de a reforma serviciile de informații austriece pentru a le readuce în rândul Europei, a deplâns, de asemenea, deficiențele legii. În luna mai, el a declarat presei de stat că DSN nu are aproape nicio putere de interceptare, iar legea care incriminează spionajul împotriva unor ținte non-austriece „are nevoie de adaptare”.

Atitudinea austriacă este de a spera că „lucrurile se vor liniști”, a declarat un oficial occidental din domeniul serviciilor de informații. Acesta a adăugat că există puține stimulente pentru a acționa rapid. „În acest moment, poziția austriacă în Europa este jenantă, dar guvernul poate spune oricând că nu se încalcă nicio lege”.

„Dacă ar schimba legea, ar trebui să încerce să o pună în aplicare – și adevărul este că, probabil, nu pot”, a spus oficialul. „Asta ar fi și mai jenant”.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!