Reuniunea, care a început după-amiaza la Jeddah, pe malul Mării Roșii, s-a încheiat sâmbătă seară, după mai multe ore de discursuri ale delegațiilor prezente și o lungă discuție cu ușile închise, potrivit participanților.
Așa cum era de așteptat, nu va fi publicată nicio declarație finală, dar o sursă europeană a relatat că există o întelegere asupra unor puncte-cheie, în special respectarea „integrității teritoriale și a suveranității” Ucrainei, care trebuie să se afle „în centrul oricărui acord de pace”, un succes major pentru diplomații Kievului.
Potrivit diplomaților, reuniunea ar urma să reunească aproximativ patruzeci de țări, cu excepția Rusiei, întrucât Kievul a inițiat discuțiile, care au avut loc la Jeddah, pe malul Mării Roșii.
Apropiat atât de Moscova, cât și de Washington, Riadul a ținut în special să primească Brazilia, India, China și Africa de Sud, puteri emergente membre ale Brics (alături de Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu au luat partea Ucrainei, dar nici nu au susținut invazia rusă lansată în februarie 2022, potrivit acelorași surse.
„China a participat în mod activ și a fost pozitivă cu privire la ideea unei noi reuniuni”, a declarat sursa europeană după întâlnire.
Implicarea Moscovei”
Dar Brazilia a considerat sâmbătă că „orice negociere reală trebuie să includă toate părțile”, inclusiv Rusia, potrivit lui Celso Amorim, consilier al președintelui brazilian Lula da Silva, care a participat la reuniune.
„Deși Ucraina este cea mai mare victimă, dacă vrem cu adevărat pace, trebuie să implicăm Moscova în acest proces, sub o formă sau alta”, a adăugat el, potrivit textului declarației sale, a cărei copie a fost trimisă AFP.
„Discuțiile nu vor fi ușoare, dar adevărul este de partea noastră”, a recunoscut Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, care reprezintă țara la Jeddah.
„Avem multe dezacorduri și am auzit multe puncte de vedere”, a adăugat el într-un interviu televizat vineri, subliniind importanța afirmării poziției ucrainene: „sarcina noastră este de a uni întreaga lume în jurul Ucrainei”.
Criticată de Occident pentru refuzul său de a condamna Rusia, China și-a trimis la Jeddah trimisul pentru Ucraina, Li Hui, și și-a exprimat hotărârea de a contribui la „o soluționare politică a crizei ucrainene”.
De partea occidentală, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a condus delegația americană la Jeddah, potrivit Casei Albe.
Parisul a fost reprezentat de Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al președintelui Emmanuel Macron, potrivit ambasadei Franței la Riad.
Potrivit programului consultat de AFP, reuniunea urma să cuprindă trei ore de discursuri ale participanților și două ore de discuții cu ușile închise înainte de un dineu oficial.
Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat întâlnirea ca fiind „foarte importantă” în Arabia Saudită, primul exportator mondial de țiței.
Revenirea Arabiei Saudite pe scena diplomatică
Ucraina, alături de Statele Unite, a criticat Riadul pentru că face jocul Rusiei, care se află sub sancțiuni occidentale, prin aplicarea în comun a unei politici petroliere menite să crească prețurile pe piețele mondiale.
Arabia Saudită s-a implicat, de asemenea, în discuțiile privind Sudanul, scena unui conflict de la jumătatea lunii aprilie, și, după mai mulți ani de politici neregulate, se consideră acum un pacificator.
Regatul și-a curățat relațiile cu propriii rivali, începând cu Qatar, Turcia și chiar, din nou în acest an, Iran și Siria.
Reuniunea de la Jeddah „ilustrează perfect succesul acestei strategii multipolare”, a declarat pentru AFP Ali Shihabi, un analist saudit apropiat de guvern, Ali Shihabi.