În aproape jumătate din județele României, numărul pensionarilor este mai mare decât cel al angajaților

În aproape jumătate din județele României, numărul pensionarilor este mai mare decât cel al angajaților

Sunt nu mai puțin de 20 de județe în România unde numărul pensionarilor îl depășește pe cel al salariaților. Județul cel mai reprezentantiv în acest sens este Teleormanul, urmat de alte județe din sudul și estul României. Lipsa locurilor de muncă și migrația, sunt principalele motive.

Harta județelor în care numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților FOTO zf.ro

Harta județelor în care numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților FOTO zf.ro

În România statisticile arată o situație îngrijorătoare din punct de vedere economic și social. Conform datelor statistice oficiale, prezentate într-o analiză a Ziarului Financiar privind clasamentul județelor după raportul dintre pensionari și salariați, rezultă că aproape în jumătate dintre județele din România, numărul pensionarilor este mai mare decât cel al angajaților. Pe de o parte demonstrează o îmbătrânire accentuată a populației României dar și o forță de muncă activă redusă.

Județele din sud și din est, cei mai mulți pensionari raportați la numărul de angajați

Conform statisticilor cei mai mulți pensionari raportați la numărul de angajați sunt în județele din afara arcului carpatic, mai precis în est și sud, în regiuni precum Oltenia, Muntenia și Moldova. Sunt județe, precum Botoșaniul , de exemplu, unde forța de muncă, angajații, reprezintă doar un sfert din populație. Restul sunt pensionari, copii, elevi, asistați social sau persoane fără venituri. Situația este similară în multe județe din Moldova, Oltenia și Muntenia. Cea mai mare diferență de raport dintre pensionari și angajați este județul Teleorman.

Practic numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților cu 48%. Județele care se află la polul opus sunt cele din Transilvania, în mare parte dar și din Maramureș. De exemplu Clujul, Sibiul, Alba, Mureș, Brașovul sau Covasna au mai mulți angajați decât pensionari. Cel mai bine, procentual, stă Clujul având cu 38% mai mulți angajați decât pensionari. În Banat, Timișul și Aradul sunt pe plus cu numărul de angajați, Timișul având cu 43.5% mai mulți angajați decât pensionari. Deasemenea județele din Crișana, în frunte cu Bihorul sunt la capitolul mai puțini pensionari, mai mulți angajați. Și județele din Maramureș fac parte din aceeași categorie. Din Muntenia, Prahova și Argeșul au mai mulți angajați decât pensionari. În Oltenia, doar județul Dolj. Iar în Moldova cel mai bine stă Iașiul, cu 23% mai mulți angajați decât pensionari.

Unde-i sărăcie acolo sunt și puțini angajați

Este ușor de observat că în județele sărace sunt mai puțini angajați decât pensionari. De cealaltă parte în zonele dezvoltate economic, precum Transilvania sau Banat, numărul angajaților este net superior pensionarilor. Motivele sunt cât se poate de logice. În județele sărace, foarte mulți tineri au plecat în străinătate goniți de traiul pauper dar și de lipsa locurilor de muncă. În locul lor au rămas pensionarii. Sunt județe din Moldova, Oltenia sau Muntenia în care satele sunt foarte îmbătrânite , cu un spor negativ istoric, aproape de dispariție. Iar impactul economic este mare. Cheltuielile cu pensiile au crescut în ultimii șapte ani de la 63.6 mld. lei în 2018 la 131.4 mld lei în 2024. În plus, fondul de pensii a inregistrat o creștere a dependenței față de bugetul de stat. Și asta fiindcă pensiile, alocațiile și toate formele de ajutor social sunt o povară tot mai greu de dus de populația activă, tot mai puțin numeroasă, în județele din sudul și estul României.

.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…