IMPRESIONANT! Gestul băiatului care a dat un plic cu bani unui doctor a emoţionat Italia

IMPRESIONANT! Gestul băiatului care a dat un plic cu bani unui doctor a emoţionat Italia

Gestul lui Giovanni, un copil de 5 ani, care a înmânat un plic din economiile sale medicului care i-a operat mama, a emoţionat întreaga Italie. Însă banii nu erau destinaţi doctorului, ci au fost donaţi cu un scop precis: cercetarea împotriva cancerului. Suma donată: 0,45 de euro, în monede de 1, 2 şi 5 cenţi.

Povestea a ajuns în presa din Italia după ce însuşi medicul italian Pietro Caldarella, director adjunct la Institutul European de Oncologie din Milano, a postat pe Facebook o fotografie cu plicul primit de la băieţel. “Azi dimineaţă, fiul unei paciente mi-a dat acest bilet să-mi mulţumească pentru că am avut grijă de mama lui. În plic erau economiile sale, pe care a vrut să le doneze pentru cercetarea cancerului la sân. Mi-a venit să plâng de emoţie” - a scris medicul, pe reţeaua de socializare.

Pe plic, Giovanni a scris cu litere de tipar propriul nume şi apoi dedicaţia către medic: “Dragă Caldarella”.

În câteva ore, fotografia şi mesajul au devenit virale pe internet: mii de utilizatori, printre care şi români din Peninsulă, au apreciat, distribuit şi au comentat gestul băiatului. Comentarii de laudă şi de mulţumiri au venit şi din partea pacienţilor medicului italian, care au apreciat profesionalismul şi empatia lui Pietro Caldarella.

Despre medici, plicuri şi donaţii am discutat cu o româncă din Peninsulă care lucrează de 9 ani în sistemul medical italian, ca asistentă la Centrul de Excelenţă pentru Transplant de ficat din Torino, printre cele mai prestigioase 5 centre de acest fel din Europa. Dana Bejenaru, originară din Botoşani, a avut ocazia să cunoască îndeaproape sistemul de asistenţă sanitară din Peninsulă şi a declarat pentru Hotnews.ro că gestul micului Giovanni este simbolic pentru modul în care este perceput actul donaţiei pentru cercetare, în Italia.

“Aici sunt numeroase campaniile de fundraising destinate spitalelor şi centrelor de cercetare medicală. Sunt organizaţii şi Institute care participă la manifestări de tip Teledon, campanii prin SMS sau prin sensibilizarea opiniei publice în pieţele din principalele oraşe cu vânzarea anumitor produse, câştigurile fiind destinate cercetării. Cu siguranţă şi băieţelul a considerat că este un gest prin care poate contribui, chiar şi cu puţin, la cercetare”.

“În Italia nu se dă şpagă, - continuă românca - medicii câştigă bine şi pot exercita profesia şi în sistem privat, chiar în incinta spitalelor - aşa numitul sistem intra moenia. Mai sunt şi persoane, în funcţie de posibilităţile lor, care aduc diferite cadouri medicilor, personalului medical sau chiar spitalelor. E vorba de aparate radiologice, paturi electrice, sau câte un televizor pentru saloanele pacienţilor. Medicii italieni obişnuiesc să lase obiectele primite spitalelor. De exemplu, un medic cercetător de la noi a avut ca pacient un artist cunoscut. După ce a fost externat, i-a adus cadou un tablou al său. Medicul putea să-l ia acasă, însă a fost expus în secţia spitalului. Trebuie să facem distincţie între un cadou ca “şpagă” şi un gest de recunoştinţă sincer din partea pacientului faţă de o persoană care salvează vieţi. Diferenţa este simplă: recunoştinţa se manifestă după externare şi nu reprezintă o condiţionare a exercitării actului medical în sine: pacienţii sunt trataţi toţi la fel, nu este o “cumpărare de favoruri”.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…