Impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018, afirmă ministrul Finanțelor

Impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018, afirmă ministrul Finanțelor

Impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018, mi-aș fi dorit să fie mai spre 8%, dar un procent cuprins între 8% și 9% este sustenabil, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

"De la 8 azi dimineață am avut o ședință la care a participat inclusiv Olguța Vasilescu. De la 1 ianuarie 2018 operăm o creștere salarială de 25% pentru toată lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura creșterea integrală pentru sănătate și 50% pentru învățământ. Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ținta pe care am urmărit-o. Mi-aș fi dorit să fie mai spre 8% dar între 8 — 9% este sustenabil", a spus Ștefan.

El a precizat că în 2017 aceste cheltuieli se ridică la 66 de miliarde de lei.

"Față de 66 miliarde lei în 2017, sumă care nu include tichetele de masă, vacanță, ne ducem la 76 miliarde lei pe impact brut", a mai arătat ministrul Finanțelor.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat marți că toate salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2018, aceasta fiind ultima variantă a legii salarizării unitare asupra căreia s-a căzut de acord marți cu Ministerul Finanțelor.

"Am avut patru variante pe care le-am discutat de dimineață (marți — n.r.). Este vorba de varianta finală acum asupra căreia am convenit cu secretarii de stat inițial de la MFP (Ministerul Finanțelor, n.r.) și acum telefonic chiar și cu domnul ministru de Finanțe, în care ar urma să facem majorări salariale la absolut toți bugetarii cu 25% creșteri pe salariul brut începând cu data de 1 ianuarie 2018, după care, începând cu data de 1 martie (2018 — n.r.), o majorare de încă 20% pentru educație, care, cumulat cu cei 25% înseamnă per total o creștere de 50%, deci exact cum am promis, și de asemenea, cu grila până în 2022, pentru medici și asistente tot de la 1 martie. Practic, aceasta ar fi varianta cu care noi intrăm în comisie", a afirmat ministrul Muncii, la Parlament.

La începutul lunii aprilie, ministrul Muncii anunța majorări salariale de 50% pentru Educație și Sănătate începând din ianuarie 2018.

"La data de 1 iulie 2017 se acordă următoarele creșteri salariale: soldele de funcție ale personalului militar se majorează cu 20% față de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcție ale polițiștilor cresc cu 5% față de nivelul acordat pentru martie 2017. Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației locale intră în plată începând cu 1 ianuarie 2018. De la 1 ianuarie sunt următoarele creșteri salariale: medici și asistente, ce intră cu toată creșterea (...) salariile de bază pentru personalul didactic din învățământ se majorează cu 50% față de decembrie 2017, salariile de bază, solde de funcție, salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare ale personalului salariat se majorează cu 25% față de nivelul acordat în decembrie 2017", a explicat Olguța Vasilescu în 6 aprilie, la Sinaia.

Marți după-amiază deputații din Comisia de muncă urmează să dea un raport asupra legii salarizării personalului bugetar.

Potrivit ministrului Muncii, legea va trebui adoptată miercuri de Camera Deputaților, care este și for decizional în acest caz.

AGERPRES/(A — autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”