„Îmi permit să fac ce vreau”. Pensia pe care o primește o româncă după 26 de ani de muncă în Italia

„Îmi permit să fac ce vreau”. Pensia pe care o primește o româncă după 26 de ani de muncă în Italia

Bătrânețea este vârsta la care mulți români se gândesc cu teamă, dat fiind că pensionarii sunt categoria socială care face față cu greu cheltuielilor traiului de zi cu zi. Nu și cei care au muncit în Italia, Germania, Spania sau alte țări civilizate.

Mulți români încasează în prezent pensii din alte state ale Uniunii Europene. FOTO Pexels

Mulți români încasează în prezent pensii din alte state ale Uniunii Europene. FOTO Pexels

Maria David este unul dintre românii care se bucură de o pensie decentă după o carieră de 26 de ani, potrivit Cancan . Românca a lucrat ca asistentă medicală într-un spital din Italia, iar acum primește o pensie de trei ori mai mare decât cea oferită în România.

Pensiea pe care o primește românca

Maria David a plecat din România în urmă cu mai bine de două decenii. S-a stabilit în Italia, unde a lucrat într-o secție de chirurgie cardiovasculară din cadrul unui spital de stat, reușind un stagiu de cotizare semnificativ.

Astfel, pe lângă pensia pe care o primește pentru anii lucrați în România, Maria David beneficiază și de 900 de euro lunar din Italia, pentru munca depusă în această țară.

„Mă ajută foarte mult, pentru că oricum e de trei ori mai mare decât pensia din România, pot să îmi permit să fac ce vreau, când vreau, fără stres, fără grija zilei de mâine”, a mărturisit românca.

Câți români încasează în prezent pensii din alte state ale Uniunii Europene

Peste 100.000 de români încasează în prezent pensii din alte state ale Uniunii Europene, de patru ori mai mulți față de acum cinci ani, potrivit sursei citate. Cei mai mulți dintre aceștia au lucrat în Germania, Ungaria, Spania, Austria și Italia.

Procedurile legale și stagiul de cotigare sunt diferite de la o țară la altal, însă anii de muncă se cumulează.

Amintim că sectorul sanitar din Uniunea Europeană se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, amplificată de vârsta înaintată a medicilor.

În Italia, 54% dintre medici au cel puțin 55 de ani, în timp ce țările cu cei mai tineri medici, precum Malta și România, caută soluții pentru a face față deficitului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nu s-a știut până acum / După ce citești chestiile ăstea, parcă-i dai dreptate lui Trump când vine vorba de Ucraina...

2 VIDEO Unul dintre cele mai mari secrete ale lumii, dezvăluit de dosarele CIA declasificate

3 Document secret al Pentagonului care dă fiori Europei

4 Au apărut detaliile atacului cu rachetă prin care a fost lovit podul Crimeei. Casa Albă a dat undă verde operațiunii

5 Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”