Imaginile strict secrete care i-au plăcut atât de mult lui Donald Trump, încât le-a publicat pe Twitter
Președintele american Donald Trump a publicat o fotografie realizată după un test eșuat al unei rachete iraniene, fotografie strict secretă și care nu trebuia, neapărat, să fie dezvăluită publicului, se arată într-o analiză CNN.
În postarea sa, Donald Trump spune că Statele Unite nu au avut nimic de-a face cu eșecul lansării rachetei iraniene, care a explodat joi pe rampa de lansare.
„Statele Unite ale Americii nu au fost implicate în accidentul catastrofal din timpul pregătirilor finale ale lansării rachetei Safir SLV de la centrul de lansare din Semnan, Iran”, a scris Donald Trump , care a adăugat și o notă sarcastică la final: „Urez cele mai calde urări Iranului și succes în aflarea adevărului”.
Problema o reprezintă, însă, fotografia care însoțește tweet-ul prezidențial și despre care mai mulți analiști americani spun că deconspiră metodele prin care americanii obțin informații clasificate.
The United States of America was not involved in the catastrophic accident during final launch preparations for the Safir SLV Launch at Semnan Launch Site One in Iran. I wish Iran best wishes and good luck in determining what happened at Site One. pic.twitter.com/z0iDj2L0Y3
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 30, 2019
Pe imagine se pot observa o umbră și un spot de lumină, ceea ce sugerează că o persoană, posibil Trump, a făcut o poză fotografiei care, în mod clar, nu era destinată publicului larg.
Donald Trump a refuzat să spună dacă fotografia respectivă era una secretă sau nu. Întrebat în legătură cu acest lucru, a răspuns: „Urez toate cele bune Iranului. Au avut o problemă mare acolo. Am dat publicității o fotografie, am avut dreptul să o fac”, a spus președintele SUA.
Un oficial american a declarat pentru CNN că imaginea pare să provină, cel mai probabil, de la un satelit de spionaj american și că nu e o fotografie culeasă de o dronă.
Un fost ofițer CIA a declarat că imaginile din satelit fac parte, în mod clar, din registrul informațiilor clasificate.
„Dacă Donald Trump a luat imaginea și a postat-o apoi, pur și simplu, pe Twitter, e rău”, a spus fostul ofițer CIA. „Dar nu cred că așa s-a întâmplat. Sunt convins că a întrebat înainte dacă poate să o publice și cei din servicii i-au spus că nu e nicio problemă”.
„Într-o lume normală, putem presupune că reprezentanții comunității de informații au aprobat difuzarea publică a fotografiei”, a declarat Eric Brewer, fost membru în Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.
„Da, Președintele are autoritatea și poate apela oricând la această baghetă magică pentru a declasifica astfel de documente. Dar, să procedezi astfel poate fi pe cât de legal, pe atât de iresponsabil”, a adăugat oficialul american.
Experții citați de CNN precizează că publicarea de imagini din satelit îi avertizează pe inamicii SUA că se află sub observație directă. Acest lucru poate fi folosit ca tactică de intimidare dar prezintă și riscul ca fotografiile să conțină informații pe care adversarii să le folosească apoi în avantajul lor, pentru a-și ascunde acțiunile mai bine, în viitor, de sateliții americani. SURSA: Digi24.ro .