Imaginile din spațiu care dovedesc faptul că Moscova este în declin economic. „Este mult mai întunecat acum”
Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, a exprimat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor economice oficiale prezentate de Rusia. În cadrul unui panel la Forumul Economic Mondial de la Davos, Svantesson a subliniat că, în loc să se bazeze pe statisticile oficiale, ea și echipa sa preferă să folosească o metodă mai puțin convențională pentru a evalua starea economiei rusești: fotografiile din satelit ale Moscovei pe timp de noapte.
Imagine NASA, Moscova 2021
Svantesson a menționat că, în 2023, lumina emisă de capitala rusă era semnificativ mai slabă comparativ cu aceea din 2021, sugerând o scădere a activității economice. În timp ce comparația între imagini nu este perfectă din cauza condițiilor meteorologice și a momentului zilei diferit, este clar că, în imaginea din noiembrie 2023, suburbii ale Moscovei sunt mai puțin luminate, ceea ce ar putea indica o economie în dificultate.
„Este evident că economia rusă nu este nici pe departe atât de puternică pe cât vrea Putin să ne facă să credem”, a afirmat Svantesson. Ea a adăugat că inflația din Moscova, conform datelor oficiale, este mult mai ridicată decât ceea ce spun cifrele oficiale, cu o valoare de 9,5%, care nu se corelează cu rata dobânzii principale de 21% stabilită de autoritățile ruse.
Ministrul suedez a continuat să remarce faptul că migrarea capitalului din Rusia este un alt semnal al unei economii aflate în dificultate. Acest lucru, împreună cu observațiile privind scăderea luminozității capitalei vizibilă din spațiu, sugerează o stare de stagnare.
„Este mult mai întunecat în Moscova acum”, a adăugat Svantesson, răspunzând la o întrebare despre utilizarea energiei. „Și acest lucru nu este doar o chestiune de percepție, este un semn real”, a mai adăugat ea, subliniind contrastul între momentul actual și perioada pre-invazie.
În urma invaziei din Ucraina din 2022, Occidentul a impus sancțiuni economice severe Rusiei, vizând în special sectoarele energetice vitale pentru economia rusă, cum ar fi exporturile de petrol și gaze. Kremlinul a susținut însă că a reușit să facă față celor mai dure efecte ale sancțiunilor.
Svantesson a afirmat că Rusia a cultivat o imagine de economie puternică pentru a convinge atât Ucraina, cât și aliații săi că sancțiunile nu au avut efectul dorit. „Ceea ce știm cu siguranță este că spusele Kremlinului nu reflectă adevărul real despre starea economiei rusești”, a concluzionat ministrul de finanțe suedez.
Sursa: adevarul.ro