Imagini uimitoare cu lacul care crește neîncetat de două decenii. Locul interzis devenit atracție turistică

Imagini uimitoare cu lacul care crește neîncetat de două decenii. Locul interzis devenit atracție turistică

Alimentat de izvoare subterane, lacul format pe fundul fostei cariere miniere Teliuc, închisă la mijlocul anilor 2000 a crescut continuu în ultimele două decenii. Până în prezent, planurile de transformare a lacului într-o zonă turistică nu au avut succes.

Lacul Teliuc. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lacul Teliuc. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lacul Teliuc din Hunedoara, aflat la cinci kilometri de centrul vechi al municipiului s-a format începând de la mijlocul anilor 2000, când cariera minieră Teliuc a ieșit din exploatare. Este într-o continuă creștere și înghite treptat fostele construcții miniere de pe malurile sale.

Apele au umplut cariera

De două decenii, apele pluviale și izvoarele subterane de mină au alimentat creșterea nivelului său, iar de la apariția primului ochi de apă, lacul s-a extins pe o suprafață de peste zece hectare și a atins în unele zone aproape 100 de metri.

Lacul Teliuc din Hunedoara se înfățișează ca un cazan imens, din care apa verde albăstruie, cu conținut bogat de fier, spun unii localnici, nu are pe unde ieși. Malurile sale sunt abrupte, în cea mai mare parte, iar solul este instabil în mai multe locuri, alunecările de teren fiind frecvente în ultimii ani.

Cu timpul, lacul de acumulare care a crescut continuu pe terenul fostei cariere miniere deschisă la începutul anilor ‘50 a acoperit gurile vechilor mine de fier, drumurile din carieră, construcțiile industriale ale fostei exploatări miniere. A devenit un loc căutat de amatorii de pescuit, iar unii localnici obișnuiau să își păstorească vacile și caprele pe malurile sale.

„Apa a tot crescut și a înghițit malurile unde puteam sta la pescuit și puteam adăpa animalele, astfel că, fiind panta foarte abruptă, nu prea mai avem de unde pescui”, povestește un localnic.

Accesul pe malurile lacului a fost interzis în unele locuri, din cauza instabilității terenului. Un alt sector este traversat de un drum local modernizat de câțiva ani care urcă de la Teliucu Inferior spre dealurile Silvașului și satul Nădăștia de Sus.

Daniel Pupeză, primarul comunei Teliucu Inferior, spune că noul drum a fost plănuit și în scop turistic, însă ecologizarea perimetrului minier de la marginea localității nu a fost finalizată.

Fosta carieră mineră, aflată în administrarea societății Minvest, a fost și ea vizată în proiecte de ecologizare. Lacul urma să fie împrejmuit, cu malurile stabilizate, și să fie transformat într-o zonă de agrement.

Lucrările de ecologizare demarate la sfârșitul anilor 2000 la Teliuc au început cu cele trei iazuri ale fostei mine, cu o suprafață totală de aproape 90 de hectare. Ele au fost suspendate, iar până în prezent unul dintre cele trei iazuri ale fostei mine a fost ecologizat, altul parțial, iar în cazul altui iaz, și al unor foste mine de la Teliuc este așteptată de mai mulți ani reluarea lucrărilor de către Ministerul Economiei.

Controversele lacului Teliuc

Cariera a crescut, spre îngrijorarea unor localnici. „Presiunea exercitată de băltoacă este imensă și nu trebuie decât să se producă o fisură, ca să se întâmple un dezastru”, crede unul dintre aceștia.

Lacul, în urmă cu cinci ani, când era mult mai mic. Foto: Daniel Guță

Lacul, în urmă cu cinci ani, când era mult mai mic. Foto: Daniel Guță

Un fost angajat la compania minieră, care a monitorizat lacul, spune că mai sunt câțiva metri și apa se va deversa peste drumul de coronament al lacului, ajungând în râul Cerna și în Teliuc. Se declară nemulțumit însă de lipsa măsurilor de prevenire a alunecărilor de teren.

„În zona intrării pe acest drum al fostei cariere s-a produs o surpare cam la 30 de metri de intrare, care periclitează drumul prin erodarea continuă”, afirmă acesta.

Una dintre soluțiile discutate de autoritățile locale cu reprezentanții Minvest este ca în cazul în care nivelul lacului va ajunge peste nivelul râului Cerna să fie construită o conductă între cele două ape, în zona cea mai joasă și mai apropaită dintre râu și lac, acestea fiind despărțite de o fâșie de circa 20 - 30 de metri lățime.

După reamenajarea lacului și punerea în siguranță a malurilor sale, acesta ar putea fi preluat de primăria comunei Teliucu Inferior și redat circuitului economic, spune primarul Daniel Pupeză.

Ar putea deveni un obiectiv turistic, cred unii localnici, dacă va fi amenajat ca zonă de agrement.

„Pe peretele vertical, cu vedere înspre sud-vest, este proiectat un spaţiu modern, cu o panoramă generoasă spre malul opus, înverzit al carierei, ce asigură condiţii termice moderate pe timpul verii. Zona de agrement se desfăşoară pe latura estică şi sud-estică, unde se pot amplasa pontoane pentru pescuit şi un debarcader de unde se pot închiria ambarcaţiuni. Reconversia turistică a arealului aparţinând câmpului minier Teliuc oferă o şansă de ocupare a forţei de muncă pentru populaţia din zonă. Serviciile turistice, dar şi cele complementare (transporturi, alimentaţie publică, informare turistică etc.) sunt generatoare de venituri la bugetele locale, ceea ce asigură o dezvoltare durabilă a comunităţilor”, arăta un astfel de plan, prezentat într-o lucrare de doctorat semnată de Marta Máté.

La cinci kilometri în amonte de lacul Teliucului se află un alt obiectiv turistic important al zonei, barajul Lacului Cinciș din Hunedoara.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De ea ce ziceți? / Știți de când aștepta țara asta s-o angajeze consilier superior în Ministerul Energiei?

2 Madam +1000

3 Cine ar fi crezut că America va face așa ceva vreodată? / Reuters scrie că agenții americane de securitate națională și-au întrerupt activitatea în ceea…

4 Ioana Ene Dogioiu / Cine va face pușcărie pentru dezmățul lui Iohannis?

5 Noaptea minții! / UE a dat 3 milioane de euro Universității din Amsterdam pentru un studiu care vizează „prevenirea masculinităților politice”