Imagini spectaculoase cu un asteroid care explodează într-o sferă de foc deasupra Berlinului VIDEO
Un asteroid de dimensiuni reduse a fost detectat cu doar câteva ore înainte de a intra în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat deasupra Berlinului, duminică.
Imaginile cu asteroidul au fost surprinse de camerele de supraveghere FOTO Captură X
Intrarea corpului cosmic, numit 2024 BXI, în atmosfera Terrei a fost deosebită, deoarece a fost observată pentru prima dată cu doar câteva ore înainte de impact, potrivit The Independent . Potrivit cercetătorilor, aceasta este a opta oară când un asteroid a fost detectat înainte de a lovi Pământul.
Asteroidul a fost descoperit de astronomul maghiar Krisztián Sárneczky cu aproximativ trei ore înainte de impact, conform Uniunii Astronomice Internaționale. Descoperirea a fost confirmată de NASA cu aproximativ 20 de minute înainte de impact.
"Alertă: Un asteroid mic se va dezintegra într-o sferă de flăcări inofensivă la vest de Berlin, în apropierea localității Nennhausen, în scurt timp, la 1:32 am CET. Observatorii îl vor vedea dacă este senin!" a postat NASA pe Twitter, sâmbătă seara.
Asteroidul avea aproximativ un metru în diametru și a fost surprins de camerele de filmat în timp ce apărea și dispărea în cerul de deasupra Berlinului, timp de doar câteva secunde în jurul orei 00:33 UT.
Astronomii bănuiesc că asteroidul s-ar fi dezintegrat la aproximativ 50 km vest de Berlin, lăsând în urmă câteva fragmente mai mici.
Oamenii de știință caută modalități de deviere a asteroizilor periculoși
Observarea asteroidului este neobișnuită și din perspectiva că aproximativ 99% dintre asteroizii cu o dimensiune mai mică de 30 m care sunt aproape de Pământ nu au fost încă descoperiți, conform Agenției Spațiale Europene. Este și mai dificil să se prezică cu precizie unde astfel de asteroizi mici ar putea lovi Pământul , dar amenințarea lor pentru planetă rămâne redusă.
NASA și alte agenții spațiale de pe glob au echipe care monitorizează asteroizii mai mari, care ar putea prezenta un pericol mai mare pentru planeta noastră. Satelitul NEO Surveyor al agenției spațiale americane, programat pentru lansare în 2027, este așteptat să ajute la identificarea și monitorizarea și mai multor asteroizi.
Oamenii de știință explorează, de asemenea, modalități de deviere și detonare a explozibililor pe asteroizi pentru a proteja Pământul.
Misiunea DART a NASA, lansată în 2022, a reușit să schimbe traiectoria asteroidului Dimorphos lovindu-l cu o navetă de dimensiunea unui frigider. Această demonstrație a arătat că metoda poate fi eficientă în mutarea unui asteroid care ar putea amenința Pământul înainte de a ajunge pe planetă. Cercetătorii explorează, de asemenea, utilizarea dispozitivelor nucleare pentru a schimba traiectoria asteroizilor.
Sursa: adevarul.ro