Imagini spectaculoase cu satele acoperite de cenușa vulcanului Șiveluci. Stratul depus depăşeşte 8,5 cm grosime

Imagini spectaculoase cu satele acoperite de cenușa vulcanului Șiveluci. Stratul depus depăşeşte 8,5 cm grosime

Unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia a erupt marţi aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune şi a condus la emiterea unui cod roşu pentru aviaţie în Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat rus, transmite Reuters.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, activitatea lui înregistrând un crescendo pentru ca şase ore mai târziu să expulzeze un nor de cenuşă care s-a răspândit deasupra unei suprafeţe de 108.000 de kilometri pătraţi, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe.

Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani. "Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere", a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică.

"Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puţin un an... iar procesul continuă, deşi acum s-a mai calmat puţin", a precizat Chebrov. Potrivit spuselor sale, vulcanul se va linişti pentru moment, însă nu este exclusă formarea altor nori mari de cenuşă. Conform lui Chebrov, fluxurile de lavă nu ar urma să ajungă la satele din regiune. Echipa de răspuns la erupţia vulcanică din Kamceatka (KVERT) a emis o avertizare cod roşu pentru aviaţie în care se preciza că "activitatea continuă ar putea afecta aeronave internaţionale şi de joasă altitudine".

Unele şcoli din Peninsula Kamceatka, aflată la aproximativ 6.800 kilometri est de Moscova, au fost închise, iar locuitorilor li s-a ordonat să rămână în case, a declarat într-o postare pe Telegram directorul regiunii municipale Ust-Kamchatsky, Oleg Bondarenko. "Din cauza a ceea ce tocmai am văzut aici cu ochii mei, va fi imposibil pentru copii să meargă la şcoală", a spus el. Bondarenko a precizat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică, adăugând că a fost furnizată apă potabilă.

Unul dintre cei mai mari şi mai activi vulcani din Kamceatka, Şiveluci, a înregistrat aproximativ 60 de erupţii importante în ultimii 10.000 de ani, cea mai recentă erupţie majoră fiind în 2007. Vulcanul are două secţiuni principale, dintre care cea mai mică, numită "Tânărul Şiveluci", a fost extrem de activă în ultimele luni, după cum au raportat oamenii de ştiinţă. Vârful lui, de 2.800 de metri altitudine, se înalţă din "Bătrânul Şiveluci", de 3.283 de metri altitudine.

Oamenii de ştiinţă au postat imagini cu norul de cenuşă ce se înălţa cu repeziciune peste pădurile şi râurile din Orientul Îndepărtat şi cu sate acoperite în cenuşă. Unul dintre ei a postat o imagine în care se poate vedea grosimea stratului de cenuşă căzută - peste 8 centimetri adâncime. Peninsula din nordul Oceanului Pacific are aproximativ 160 de vulcani, doar aproximativ 20 dintre aceştia fiind activi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...