Imagini memorabile din filmul „Moromeţii“: „Aproape că îmi doream ca aparatul de filmat să nu se simtă, ci doar lumea romanului cât mai vie“ VIDEO

Imagini memorabile din filmul „Moromeţii“: „Aproape că îmi doream ca aparatul de filmat să nu se simtă, ci doar lumea romanului cât mai vie“ VIDEO

Cineclic a făcut publice imagini de colecție din timpul filmărilor la „Moromeții“, filmul ecranizat după romanul lui Marin Preda, care a avut o distribuție de excepție: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi și Dorel Vişan.

Stere Gulea, un cvasidebutant în anii ’80, l-a cunoscut pe Marin Preda prin intermediul lui Toma Caragiu, aromân ca şi el. „Toma a propus ca eu să fac un film după «Marele singuratic». La ora aceea, Marin Preda era un om care putea decide cine şi ce poate să facă după opera lui şi nu a îmbrăţişat ideea, dar în felul acesta l-am cunoscut şi am fost în preajma lor un timp, până când Caragiu s-a prăpădit. Cât timp era în viaţă Marin Preda, nu mi-a trecut prin minte că pot nădăjdui la ecranizarea «Moromeţilor». El avea alte repere cinematografice, ţinea de altă generaţie, se ducea rar la film. Dar opera lui Marin Preda m-a marcat profund, pot spune că a contribuit la formarea mea. Aşa stând lucrurile, evident că tânjeam să pot face un film după una din cărţile sale”.

Imagine din filmul „Moromeții“ FOTO Ștefan Ciurea  (Colecție Cineclic)

Imagine din filmul „Moromeții“ FOTO Ștefan Ciurea (Colecție Cineclic)

Astfel, în 1984, la patru ani de la dispariţia lui Marin Preda, Stere Gulea le-a propus ştabilor cinematografiei ecranizarea primului volum din „Moromeţii”, după un scenariu propriu. Turnarea acestei pelicule a fost una plină de peripeţii.

Producţia, care a debutat în ianuarie 1985, a fost oprită mai întâi la sfârşitul lunii februarie, din dispoziţia Suzanei Gâdea, preşedintele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, motivându-se oficial că „nu toţi membrii comisiei cinematografice care au citit scenariul au depus referatele cu opţiunea pentru scenariu”, conform unei note a Securităţii Statului, existentă într-unul dintre dosarele dedicate cinematografiei, aflate în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Neoficial, conform aceleiaşi note nesemnate, „realizarea filmului «Moromeţii» a fost oprită datorită intervenţiilor scriitorului Titus Popovici, nemulţumit de faptul că se realizează un film după romanul lui Marin Preda, în regia şi scenariul lui Stere Gulea”.

Imagine din filmul „Moromeții“ FOTO Ștefan Ciurea (Colecție Cineclic)

Imagine din filmul „Moromeții“ FOTO Ștefan Ciurea (Colecție Cineclic)

„Scenariul filmului a fost acceptat cu greu, cu scandal, cu opoziţie. Multă lume era pornită – din motive diverse – să nu se realizeze acest film. De-abia aşteptau să-mi rup gâtul. Au existat într-adevăr şi «lucrăturile» lui Titus Popovici. El a fost un romancier promiţător, iar Marin Preda era concurenţa. Titus era membru în Comitetul Central, se bucura de foarte multă influenţă. Culmea, ştiţi care-a fost şansa scenariului? Elena Ceauşescu! Ea era responsabilă cu partea de ideologie. Atunci se făceau nişte planuri de producţie. În toată incultura ei, o fi auzit şi ea de «Moromeţii», aşa că a zis: «Păi, să-l facem p-ăsta»”, a mărturisit regizorul Stere Gulea.

Pelicula a avut premiera pe 28 septembrie 1987.

„În cazul ecranizării acestei capodopere problema care m-a preocupat nu a fost aceea a aportului de personalitate, de originalitate, dorința de a mă „vedea”. Și nu numai eu, dar și operatorul, interpretul principal și ceilalți colaboratori, am avut o singură preocupare: aceea de a ne pune în slujba cărții, încercând să o transpunem cât mai fidel, în spiritul ei. Termenul de a „sluji” o operă literară nu ne-a dat senzația de subalterni, de diminuare a Eu-lui nostru De aceea am vrut ca filmul să fie cât mai simplu. Aproape că îmi doream ca aparatul de filmat să nu se simtă, ci doar lumea romanului cât mai vie, cât mai necontrafăcută...”, conform Caietului de prezentare a filmului scris de Stere Gulea.

După 32 de ani, a fost ecranizat și „Moromeţii 2”. Pentru filmarea noii pelicule, echipa s-a întors astfel la Talpa, acolo unde s-a turnat și primul „Moromeţii”. „Nu s-a filmat la Siliștea pentru că este invadată de tot felul de elemente moderne – probabil că și în timpul filmărilor pentru primul Moromete era la fel. Siliștea este un fel de centru... Cât despre casa natală a lui Marin Preda, e degradată și complet modificată – pridvorul este închis cu geamuri”, motivează alegerea locului (de acum, de atunci) Cristian Niculescu.

Libra Films anunță începerea filmărilor pentru continuarea poveștii familiei care a cucerit inimile românilor, la 35 de ani după lansarea primei părți și la doar 5 după ce a revenit în atenția tuturor cu partea a doua.

Saga Moromeților revine pe ecran sub regia aceluiași Stere Gulea și este surprinsă tot de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Distribuția rămâne una de excepție , reunind câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români, alături de tinere talente.

image

În rolurile principale îi vom vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horațiu Mălaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Cătălin Herlo, Aida Economu

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!