Imagini inedite cu un F-35 american care a aterizat pe aeroportul Băneasa

Imagini inedite cu un F-35 american care a aterizat pe aeroportul Băneasa

Un avion F-35 Lightning II a aterizat în România pe aeroportul Băneasa, anunță defenseromania.ro .

Avionul va participa în premieră la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, cea mai mare expoziție militară din regiunea Mării Negre.

Aterizarea avionului F-35 era programată la Băneasa pe data de 20 mai 2024 la ora 14:00. Cu o „precizie germană”, avionul a pus roțile pe sol românesc exact la ora 14:00.

Din imaginile surprinse de la touch down și ulterior după aterizare, se poate observa din însemnele aeronavei că e vorba de un F-35 al U.S. Air Force care aparține 495th Fighter Squadron, aparat dislocat în Marea Britanie la Baza Aeriană RAF Lakenheath.

F-35 este cel mai performant avion de generația a 5-a, urmând ca România să semneze contractul privind achiziția în cursul acestui an.

Contractul urmează să fie semnat în acest an. Din informațiile noastre, actul oficial privind achiziția de F-35 urmează să fie semnat în următoarele luni, undeva în vara-toamna anului.

F-35 pentru România

2. F-35 Light... (f-35-lockheed_89561400.jpg)

F-35 Lightning. Foto: Lockheed Martin

În prezent România deține operațională o escadrilă completă de F-16, dislocată la Borcea, în apropiere de Mihail Kogălniceanu (MK). E vorba de 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care formează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

România are totodată în derulare un contract pentru achiziționarea a încă 32 de avioane F-16 din Norvegia.

Avioanele F-16 vor asigura tranziția către F-35.

În ceea ce privește F-35, acesta va fi cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre. Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii