Imagini dramatice cu lupta comandourilor ucrainene pentru preluarea alungarea rușilor de pe platformele de gaze de lângă Insula Șerpilor
Poliția de Frontieră din Ucraina a difuzat imagini exclusive din timpul luptei pentru alungarea rușilor de la turnurile de producție de gaze din apropierea Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Trunurile Boiko din Marea Neagră/ FOTO:Arhiva
Înregistrarea video a fost postată pe canalul Telegram al Serviciului Poliției de Frontieră de Stat.
Polițiștii de frontieră, împreună cu membri ai serviciului de informațiilor militare (GUR) au alungat forțele ruse care ocupaseră platformele de producție a gazelor din Marea Neagră.
„Cu eforturi titanice, am cucerit și am preluat controlul asupra unora dintre aceste instalații de importanță strategică, care servesc drept fortărețe maritime. Menținerea lor face posibilă controlarea unei părți semnificative a zonei de apă și consolidarea apărării”, se arată în comunicat.
Videoclipul arată cum, după planificarea operațiunii, luptătorii iau cu asalt din bărci platformele gaziere.
La sfârșitul lunii trecute, forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige încă de la începutul conflictului cu Rusia.
Potrivit unei înregistrări video difuzate inițial de canalul ucrainean TSN duminică, 29 septembrie, atacul a avut loc noaptea, în apropierea Insulei Șerpilor.
În imagini se pot auzi focuri de armă și explozii, iar mesajul care însoțește clipul afirmă că „armata ucraineană a reușit să alunge forțele ruse de pe Petro Godovaneț”, scria Newsweek.
Militarii GUR au utilizat o mitralieră de calibru 12,7 mm în timpul atacului asupra platformei de foraj, care a luat foc în timpul raidului nocturn.
Petro Godovaneț este una dintre cele patru platforme de foraj de gaze pe care Ucraina a anunțat în septembrie 2023 că le-a cucerit.
Locația lor în apropiere de Insula Șerpilor, un punct fierbinte la începutul războiului, le face un obiectiv strategic cheie pentru ambele tabere ale conflictului. Platformele pot servi, de asemenea, ca baze pentru desfășurarea de forțe, pentru aterizarea elicopterelor și amplasarea de sisteme de rachete cu rază lungă.
Două dintre platformele din zonă sunt denumite "Turnurile Boiko". Este vorba de unitatea B312, cunoscută ca Petro Godovaneţ și construită în 2010, și platforma B319, numită și Ucraina, construită în 2012.
În 2011, în timpul mandatului politicianului prorus Iuri Boiko la Ministerul ucrainean al Energiei, compania de stat Chornomornaftogaz a cumpărat o platformă de extracție a petrolului construită în Singapore.
În martie 2014, în timpul invaziei în Crimeea, armata rusă a ocupat platformele maritime, deși acestea se aflau în apele teritoriale ale Ucrainei din câmpul de extracție de la Odesa. Rușii au preluat și controlul platformelor de foraj autoelevatoare Tavrida și Sivaș.
În decembrie 2015, platformele au fost mutate în câmpul Golițîn, de lângă Peninsula Crimeea.
În 2022, rușii au echipat toate cele patru structuri furate cu echipamente de recunoaștere și de luptă, inclusiv cu radare Neva și sisteme hidroacustice. Armata rusă a putut, astfel, să monitorizeze zona de sud-vest din Marea Neagră dintre Crimeea și Odesa, la suprafață, în aer și sub apă.
În 20 iunie 2022, ucrainenii au lansat o rachetă de atac asupra „Turnurilor Boiko". Operațiunea a fost executată de forțele speciale ucrainene, care au cucerit și platformele de foraj Tavrida și Sivaș.
Sursa: adevarul.ro