Imagini din satelit cu nava care ar transporta rachete balistice iraniene în Rusia. Putin le-ar putea folosi împotriva Ucrainei

Imagini din satelit cu nava care ar transporta rachete balistice iraniene în Rusia. Putin le-ar putea folosi împotriva Ucrainei

O navă de marfă, surprinsă de satelit mai întâi în portul Amirabad şi apoi în cel rusesc Astrakhan, ar transporta, de fapt, rachete balistice iraniene pe care Putin le-ar putea folosi împotriva Ucrainei.

Imagine din satelit cu nava care ar transporta rachete iraniene. Foto X/Babak Taghvaee

Imagine din satelit cu nava care ar transporta rachete iraniene. Foto X/Babak Taghvaee

Nava rusă care ar fi livrat rachete balistice iraniene pentru războiul împotriva Ucrainei a fost văzută săptămâna trecută într-un port de la Marea Caspică, potrivit unor imagini din satelit, relatează CNN.

Potrivit datelor de urmărire prin satelit, după ce pe 29 august nava Port Olya 3 a fost văzută în portul iranian Amirabad, la un moment dat, aceasta şi-a dezactivat transponderul şi apoi a fost identificată în portul rusesc Astrakhan, pe 4 septembrie. Din acest motiv, oficialii americani de la Departamentul de Stat au concluzionat marţi că Putin ar fi „folosit nava Port Olya-3 pentru a transporta CRBM din Iran în Rusia”.

SUA a acuzat oficial Iranul

„La începutul lunii septembrie 2024, Rusia a primit primul transport de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran”, a declarat Washingtonul, anunțând sancțiuni asupra navei Port Olya 3, alături de alte nave și mai multe persoane de cetăţenie iranienă.

Relația militară dintre Iran și Rusia s-a întărit de când a început invazia Ucrainei, în februarie 2022. Iranul a furnizat Rusiei mii de drone de atac „Shahed” și, potrivit oficialilor americani, a construit o fabrică de drone în Rusia.

Imaginile din satelit cu nava care ar fi transportat rachete balistice au apărut la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken şi-a împărtăşit, la Londra, temerile că armata rusă a primit rachete balistice iraniene Fatah-360 și „probabil că le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina împotriva ucrainenilor”.

Fateh-360 are o autonomie de până la 120 de km și poate transporta o sarcină de 150 de kilograme. Deși sarcina utilă este mai mică decât cea a multor bombe aeriene rusești, ar fi utilă pentru a viza pozițiile ucrainene din prima linie de la o distanță considerabilă, iar ca rachetă balistică ar fi mult mai greu de interceptat.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că „forțele ruse vor folosi probabil rachetele furnizate de Iran pentru a viza infrastructura energetică, militară și civilă ucraineană în lunile următoare”. De asemenea, ISW crede că acesta nu este primul transfer de rachete pe care Iranul îl face către Putin din porturile Amirabad și Anzali de la Marea Caspică către portul rus Astrakhan, în acest nava Port Olya 3 făcând o duzină de vizite înregistrate în cele două porturi iraniene. În plus, pe 6 septembrie, a părăsit portul rusesc pentru o nouă călătorie.

Iranul neagă

Ministrul iranian de Externe, Seyed Abbas Araghchi, a negat că Republica Islamică ar fi furnizat rachete balistice Rusiei, şi a transmis că SUA şi aliaţii se bazează pe informaţii false.

„Încă o dată, SUA și E3 (Marea Britanie, Franța și Germania) acționează pe baza unor informații defectuoase și a unei logici greșite, Iranul NU a livrat rachete balistice Rusiei. Punct”, a transmis el pe X.

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri iranian, Shahriar Amouzegar, săptămâna aceasta, în urma articolelor privind rachetele balistice trimise în Rusia şi l-a avertizat cu privire la „consecințe devastatoare și ireparabile” pentru relațiile ucraineano-iraniene dacă informaţiile sunt adevărate.

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat marți că Washingtonul a „avertizat Iranul în privat că acest pas ar constitui o escaladare dramatică”. El a spus că zeci de militari ruși au fost antrenați în Iran pentru a folosi Fateh-360, ceea ce ar „permite Rusiei să folosească mai mult din arsenalul său pentru ținte care sunt mai departe de linia frontului, în timp ce foloseşte noile rachete pe care le primește de la Iran pentru ținte cu rază mai mică”.

CNN susține că oficiali americani au confirmat că negocierile pentru achiziționarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran au început încă din septembrie anul trecut, când ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice Ababil ale Gărzilor Revoluționare Islamice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin

2 Cea mai nouă teorie a conspirației după alegerea lui Donald Trump

3 VIDEO Carnagiu în China...

4 „Trebuie să demonstrez că nu sunt terorist” / Tudor Chirilă, în conflict cu ING

5 O chestie de context care trebuie reținută, totuși