Imagini de pe câmpul de luptă surprind momentul în care forțele ucrainene resping un asalt major cu tancuri și infanterie al rușilor VIDEO

Imagini de pe câmpul de luptă surprind momentul în care forțele ucrainene resping un asalt major cu tancuri și infanterie al rușilor VIDEO

Forțele rusești au suferit pierderi mari de trupe și echipamente în cursul unui asalt major recent cu tancuri și infanterie în regiunea Donețk, potrivit relatărilor și înregistrărilor video postate pe rețelele de socializare, relatează Newsweek.

Imagini arată respingerea unui asalt mecanizat major în regiunea Donețk FOTO Captură Video

Imagini arată respingerea unui asalt mecanizat major în regiunea Donețk FOTO Captură Video

„Bătălie uriașă între forțele ucrainene și cele rusești în Novomykhailivka. Forțele ruse, numărând 13 vehicule și 200 de oameni, au fost respinse și multe dintre acestea au fost distruse”, a scris utilizatorul pro-ucrainean „War is Translated” pe rețeaua X, alături de o filmare presupusă a surprinde atacul rusesc, dar a cărei autenticitate Newsweek scrie că nu a putut să o verifice.

Localitatea Novomihailivka a fost capturată de Rusia pe 28 aprilie după lupte aprige în care, potrivit relatărilor, forțele Moscovei au pierdut peste 300 de vehicule militare și au suferit circa 13.000 de victime. La acea vreme, Brigada de asalt aerian 79, care a luptat acolo, a descris zona drept „unul dintre cele mai mari cimitire de echipamente rusești”.

Contul de X „Ukraine Control Map”, care urmărește ultimele evoluții pe linia frontului, a observat într-o postare de miercuri amploarea atacurilor mecanizate efectuate de forțele ruse între Novomihailivka și est de Vuhledar, aflat la aproximativ 13 mile mai la sud-est.

„Marile atacuri mecanizate ale forțelor ruse continuă în zona dintre Novomihailivka și est de Vuhledar, ajungând aproape la drumul O0532 săptămâna trecută.

Forțele ruse au pierdut aproximativ 20 de vehicule mecanizate (deși mai vechile T-62M, și alte modele de vehicule blindate), deși acest lucru ne permite să confirmăm că o zonă mare pe care o consideram gri acum e foarte probabil să fie deținută de ruși”, a scris acesta.

Videoclipul de 82 de secunde a fost distribuit și pe platforma media NOEL REPORTS, care acoperă războiul din Ucraina. Clipul, care până joi ajunsese la peste 155.000 de vizualizări, a surprins atacuri în serie asupra vehiculelor militare într-un câmp deschis.

„Este o nebunie. Brigada 79 de asalt aerian a respins unul dintre cele mai mari atacuri rusești din mai multe direcții", a scris NOEL REPORTS, adăugând că atacul a implicat 11 tancuri, 45 de transportoare blindate de trupe, un „Terminator” BMP-T și un vehicul de luptă, precum și o duzină de motociclete, alături de aproximativ 200 de infanteriști.

Brigada ucraineană „a ripostat cu foc puternic de artilerie, rachete ghidate antitanc și lovituri cu drone”, se arată în postare. „După ce au pierdut 13 vehicule blindate, atacatorii s-au retras, iar infanteriștii care fugeau au fost vizați de operatorii UAV (drone)”.

Totodată, forțele ruse au pierdut „șase tancuri, șapte vehicule de luptă blindate BMP cu tot cu infanterie și toate cele 12 motociclete. Au fost 40 de morți și 37 de răniți”, se mai precizează în postarea pe X.

Jürgen Nauditt, un utilizator pro-ucrainean de X, a oferit mai multe detalii într-o altă postare: „După doborârea primelor tancuri și vehicule blindate, alte vehicule s-au grăbit să scape de pe câmpul de luptă. Infanteria, care s-a împrăștiat, a fost lichidată de piloți”.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a citat în raportul său de miercuri privind evoluția războiului din Ucraina afirmațiile blogerilor militari ruși precum că forțele Moscovei au stabilit control de artilerie asupra drumului dintre Kostiantinivka și Vuhledar și au reușit să străpungă apărarea ucraineană, ajungând la sud-vest de orașul Donețk.

Totuși analiștii institutului de cercetare din SUA au subliniat că nu există o confirmare vizuală a acestor afirmații.

Forțele ruse au lansat unul cele mai ample asalturi mecanizate de anul trecut

Analiștii ISW au observat că forțele ucrainene au reușit să oprească unul dintre cele mai mari asalturi mecanizate rusești din octombrie 2023 în vestul regiunii Donețk. O înregistrare video difuzată de Brigada 79 Tavria de asalt aerian separat, coroborată cu date de geolocalizare, arată respingerea unui asalt mecanizat rusesc în apropiere de Kostiantinivka, în timp ce trupele rusești ar fi avansat spre periferia de sud-est a așezării, relatează New Voice of Ucraine.

Asaltul a implicat forțe la nivelul unui batalion întărit. Soldații Brigăzii Aeropurtate Separate 79 au raportat că forțele ruse au desfășurat 11 tancuri, 45 de transportoare blindate de trupe, vehiculul rar de sprijin pentru tancuri Terminator, 12 motociclete și aproximativ 200 de soldați din mai multe direcții tactice. Asaltul a avut loc în zorii zilei de 24 iulie.

Analiștii ISW sugerează că asaltul din 24 iulie face probabil parte din eforturile Rusiei de a captura Kostiantinivka și a izola autostrada T-0524, o rută logistică cheie.

image

Recunoașterea aeriană ucraineană a identificat coloanele mecanizate de la distanță, iar forțele armate ucrainene au folosit artileria, dronele și câmpurile minate pentru a suprima asaltul. Forțele ucrainene ar fi avariat sau distrus șase tancuri rusești, șapte vehicule blindate de luptă și toate cele 12 motociclete. Forțele ruse s-au retras după ce valul inițial de vehicule a fost distrus.

ISW a notat că acesta a fost primul atac mecanizat de mărimea unui batalion în regiunea Donețk din martie 2024. Forțele rusești nu au mai efectuat un atac mecanizat la scară largă în Ucraina de la începutul operațiunii sale de patru luni pentru a captura orașul Avdiivka în octombrie 2023.

Constrângerile privind echipamentele rusești pe termen mediu și lung vor face ca astfel de atacuri mecanizate eșuate să fie mai costisitoare în timp. Armata rusă s-a bazat în mare măsură pe refacerea stocurilor de arme și echipamente militare din era sovietică, în special vehicule blindate, pentru a-și susține operațiunile ofensive din Ucraina, notează analiștii Institutului pentru Studierea Războiului.

Analiștii ucraineni OSINT de la Frontelligence Insight au observat că forțele ruse au transferat pe front sute de vehicule blindate vechi recondiționate, precum tancurile T-62 și T-55, în iunie și la începutul lunii iulie 2024. Aceste vehicule nu și-au făcut încă apariția pe câmpul de luptă, sugerând că Rusia s-ar putea pregăti să le folosească ulterior în cursul acestui an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite