Imagini de colecție/Momentele cheie din viața reginei Elisabeta a II-a: De la abdicarea care a zguduit monarhia britanică, la cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit
Domnia reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic din istorie, s-a întins de-a lungul a 70 decenii, ea fiind martoră la ororile celui de-al Doilea Război Mondial, ridicarea Cortinei de Fier și căderea comunismului, dar și destrămarea mărețului Imperiu Britanic.
Elisabeta a II-a s-a născut la Londra pe 21 aprilie 1926, fiind botezată Elizabeth Alexandra Mary în data de 29 mai la o capelă privată de la Palatul Buckingham.
Ea a devenit moștenitoarea tronului după ce unchiul ei, regele Eduard al VIII-lea a abdicat pe 11 decembrie 1936 într-un gest care a șocat opinia publică britanică și a zguduit din temelii monarhia.
FOTO: World History Archive / Alamy / Profimedia Images
Eduard al VIII-lea a renunțat la tron pentru a se putea căsători cu amanta sa americană, Wallis Simpson, o femeie încă măritată când regele britanic a început o aventură cu ea.
După abdicarea fratelui său, tatăl Elisabetei a devenit noul monarh britanic sub numele de George al VI-lea. Moștenitoarea aparentă a tronului avea doar 10 ani de zile la momentul respectiv.
Regina Elisabeta a II-a a avut 4 copii cu prințul Philip
Elisabeta a II-a s-a căsătorit pe 20 noiembrie 1947 cu Philip Mountbatten, un prinț grec și locotenent în Marina Regală a Marii Britanii.
FOTO: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
Cuplul a avut patru copii: prințul Charles (născut în 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și prințul Edward (1964).
Prințul consort Philip a murit în luna aprilie a anului trecut la vârsta de 99 de ani. Imagini emoționante cu regina singură în strana din Capela St.George unde a fost depus trupul soțului ei înaintea înmormântării au făcut înconjurul lumii.
În vârstă de 73 de ani, Prințul Charles este primul în linia de succesiune a tronului britanic, acesta fiind urmat de fiul său cel mare, Prințul William, ducele de Cambridge.
FOTO: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
Winston Churchill era premierul Marii Britanii când Elisabeta a II-a a urcat pe tron
Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron după moartea tatălui ei pe 6 februarie 1952 în timp ce ea se afla într-o vizită regală în Kenya. Ea a fost încoronată pe 2 iunie 1953 la Westminster Abbey. Încoronarea acesteia a fost prima transmisă la TV.
FOTO: The Canadian Press / Zuma Press / Profimedia Images
Când Elisabeta a II-a a urcat pe tron Iosef Stalin, Mao Zedon și Harry Truman erau șefii de stat ai Uniunii Sovietice, Chinei și Statelor Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru al Marii Britanii (el câștigase un nou mandat după ce a pierdut alegerile generale ce au avut loc imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial).
FOTO: TopFoto / Topfoto / Profimedia
Nu mai puțin de 15 premieri britanici au ocupat biroul de la 10 Downing Street în timpul domniei reginei, ultimul dintre aceștia, Liz Truss, fiind învestit marți.
În cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a prin Casa Albă au trecut 14 președinți americani, ea cunoscându-i pe toți, cu excepția lui Lyndon Johnson.
FOTO: Associated Press / Profimedia Images
Regina este cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii
Pe 9 septembrie 2015 regina Elisabeta a II-a a depășit-o pe stră-stră bunica sa, Victoria I, devenind cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii și a Imperiului Britanic.
FOTO: Andrew Milligan / Associated Press / Profimedia Images
Un singur monarh din istorie a avut o domnie mai lungă decât a ei, regele „Soare” Ludovic al XIV-lea (1643-1715).
Elizabeta a II-a rămâne regina a 15 state, printre care Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Bahamas, Papua Noua Guinee și Jamaica.
Ea și-a celebrat Jubileul de Platină, aniversarea a 70 de ani de la urcarea pe tron, în data de 6 februarie a anului trecut.
FOTO: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia