Imagini de colecție cu Putin și Kim plimbându-se în limuzina rusească Aurus, după ce au încheiat pactul de apărare reciprocă VIDEO

Imagini de colecție cu Putin și Kim plimbându-se în limuzina rusească Aurus, după ce au încheiat pactul de apărare reciprocă VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au plimbat, reciproc, într-o limuzină rusească, în timpul primei vizite a lui Putin la Phenian în ultimii 24 de ani.

Vladimir Putin și Kim Jong Un se plimbă cu limuzina. FOTO EPA

Vladimir Putin și Kim Jong Un se plimbă cu limuzina. FOTO EPA

În imaginile difuzate joi, 20 iunie 2024, de agenția de media de stat nord-coreeană KCNA, cei doi autocrați par să se bucure de compania celuilalt în timp ce se plimbă cu limuzina de lux Aurus. După ce Putin l-a plimbat pe liderul nord-coreean, Kim Jong Un s-a urcat și el la volan.

CNN scrie că scena arată legătura strânsă dintre cei doi lideri, care spun că au dus colaborarea dintre cele două țări la un „nou nivel”.

Coreea de Nord și Rusia au semnat un nou pact de apărare în timpul vizitei, angajându-se să folosească toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară imediată în cazul în care celălalt este atacat.

Pactul, care vine pe fundalul războiului din Ucraina, pornit de Putin, este cel mai important acord semnat de Rusia și Coreea de Nord în ultimele decenii și este văzut ca o renaștere a angajamentului lor de apărare reciprocă din perioada Războiului Rece din 1961. De asemenea, consolidează legătura puternică a regimului Kim cu o putere mondială care deține drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Ca semn al prieteniei, Putin i-a dăruit lui Kim o mașină Aurus, aceasta fiind a doua oară când liderul de la Kremlin îi dăruiește omologului său acest model de mașină. Potrivit consilierului lui Putin, Yuri Ushakov, liderul rus i-a oferit lui Kim și un set de ceai.

Putin a primit, în schimb, o pereche de câini de vânătoare nativi Pungsan - aceeași rasă pe care Kim i-a oferit-o fostului președinte sud-coreean Moon Jae-in în 2018.

În remarcile dinaintea discuțiilor dintre cei doi, Kim și-a exprimat „sprijinul și solidaritatea deplină față de luptele guvernului, armatei și poporului rus”.

Putin, la rândul său, a salutat legăturile dintre țări pe care le vede bazate pe „egalitatea și respectul reciproc”.

Această viziă și, mai ales, pactul semant de cele două state, au stârnit îngrijorare atât la Seul, cât și la Washington, nu numai cu privire la transferurile de arme ale Coreei de Nord către Rusia, ci și cu privire la perspectiva ca Moscova să-și transfere tehnologia militară superioară pentru a ajuta programul de arme puternic sancționat al Phenianului.

După vizita sa în Coreea de Nord, Putin a aterizat în capitala vietnameză Hanoi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii