IMAGINI cu avionul MH17 doborât în Ucraina IMEDIAT după accident: ”Naziştii au atacat avionul” - VIDEO
Noi imagini ale primelor momente de după prăbuşirea cursei MH17 în Ucraina au fost făcute publice, în timp ce investigatorii olandezi s-au întors la locul accidentului.
Noi imagini de la prăbuşirea cursei MH17 (Captură video)
Imaginile fac parte dintr-un material prezentat de televiziunea Canal 1 din Rusia, care îl citează pe Oleg Vtulkin, un comandant al unei miliţii proruse, potivit dailymail.co.uk .
“Am ajuns la faţa locului la o jumătate de oră după prăbuşire. Totul ardea. Erau corpuri împrăştiate peste tot. Şi acestea erau cuprinse de flăcări”, spune Vtulkin.
Imaginile cu resturile arzând mocnit ale aeronavei Boeing 777, aparţinând Malaysia Airlines, au fost prezentate în contextul în care Rusia încearcă să arunce vina pe armata ucraineană pentru doborârea avionului. Toţi cei 298 pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord au decedat.
În comentariul său, Vtulkin acuză “naziştii” – termen folosit frecvent de ruşi când fac referire la autorităţile ucrainene – pentru atacarea avionului.
Canalul 1, controlat de stat, l-a citat pe Igor Korotcenko, analist militar pro-Kremlin, spunând că nu este nicio îndoială că sistemul utilizat pentru a orienta tirul spre avion aparţine forţelor ucrainene.
Roman Gusarov, un oficial din domeniul transporturilor, acuză controlorii de traffic aerian pentru direcţionarea avionului spre zona conflictului din Doneţk.
Ucraina şi Occidentul consideră că presa rusă desfăşoară o ofensivă mediatică pentru a ascunde rolul rebelilor proruşi în distrugerea avionului. Kievul şi capitalele vestice consideră că zborul MH17 a fost doborât cu ajutorul unui sistem de rachete BUK, amplasat în zona controlată de separatişti.
Alte bunuri personale au fost descoperite la locul accidentului. “Patru olandezi s-au deplasat la locul dezastrului, în cadrul unei echipe OSCE”, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului de Justiţie din Olanda.
“Serviciile de stat pentru situaţii de urgenţă au reuşit să recupereze mai multe bunuri personale de la locul accidentului”, a declarat Pieter-Jaap Aalbersberg, şeful misiunii olandeze pentru repatriere, pentru televiziunea olandeză.
”Bijuterii, ceasuri, cărţi de credit, un permis de conducere, un paşaport, un iPad, fotografii – sunt lucruri care trebuie să ajungă la rude”, a mai spus Aalbersberg. El a dezvăluit că o cercetare amănunţită a locului accidentului va fi posibilă numai după trecerea iernii. Luni, în zona prăbuşirii, au fost auzite schimburi de focuri.
Fragilul armistiţiu din estul Ucrainei va fi decis de două evenimente importante care urmează să aibă loc în această săptămână: întâlnirea dintre secretarul american de stat John Kerry şi omologul rus Serghei Lavrov şi cea dintre preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Moscova a anunţat retragerea a 18.000 de soldaţi, înainte de începerea discuţiilor, însă există îndoieli cu privire la concretizarea acestui demers.
Analistul militar ucrainean Dmitro Timciuk susţine că Rusia a redus trupele de la frontieră cu 2000 de persoane, dar aceasta face parte din rotaţia obişnuită a forţelor armate.
Germania şi-a arătat şi ea scepticismul cu privire la retragerea trupelor ruse. Un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel susţine că Rusia a făcut promisiuni şi în alte rânduri, înaintea unor întâlniri internaţionale, dar acestea nu au fost respectate sau au fost respectate parţial.