Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice/Să credem în vaccinul lui Putin?

Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice/Să credem în vaccinul lui Putin?

Vladimir Putin a prezentat ceea ce, teoretic, ar trebui să fie cea mai importantă descoperire medicală pentru omenire, din ultimi ani. Istoria ne spune însă că ruşii calcă pe cadavre, din dorinţa de a-şi arăta superioritatea, în faţa lumii.

Pe când toată planeta se chinuieşte să găsească un vaccin anti-COVID, în timp record, Rusia susţine că deţine deja formula magică, cu care ar fi fost injectată chiar fiica lui Vladimir Putin. „Sputnik-V“ e, teoretic, doza la care lucrează companii farmaceutice din întreaga lume.

Americanii au pompat milioane de dolari în proiectul lor, numai cei de la Moderna primind peste 950 de milioane de dolari, pentru a furniza vaccinul anti-COVID, măcar până în primele luni din 2021. Rusia a declarat însă că a câştigat deja cursa pentru oprirea pandemiei.

Problema e că, potrivit tuturor surselor din afara Rusiei, nu prea există date ştiinţifice care să dovedească rezultatele medicale şi lipsa efectelor secundare ale acestui vaccin. De fapt, scepticii susţin că întreaga poveste nu e altceva decât o lovitură de imagine, pe care încearcă să o dea Vladimir Putin într-un război rece, fără sfârşit, cu Statele Unite. Şi n-ar fi pentru prima dată când ruşii ar recurge la un gest iresponsabil, periculos de-a dreptul, prin care se joacă, fără orice fel de remuşcare, cu vieţile oamenilor.

Concret, când războiul rece era în toi, Uniunea Sovetică şi Statele Unite se aflau într-o cursă disperată, pentru a trimite primul om pe Lună. În acest duel de la distanţă, prima bătălie a fost câştigată de URSS: la 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spaţiu. Savurând acest succes uriaş, ruşii au pus la cale şi alte proiecte ambiţioase. Din păcate, unul dintre ele s-a sfârşit tragic.

În 1967, cu doi ani înainte ca americanii să câştige războiul pentru spaţiu, aterizându-i pe Neil Armstrong şi pe Buzz Aldrin pe Lună, Leonid Brezhnev, liderul URSS, s-a gândit la o idee spectaculoasă. Brezhnev a cerut ca două nave ruseşti să se întâlnească în spaţiu, iar echipajele să facă schimb de locuri!

O astfel de idee are nevoie de pregătiri temeinice inclusiv astăzi, aşa că e lesne de înţeles de ce părea şocantă, acum 53 de ani. Planul era simplu doar pe hârtie: O capsulă denumită Soyuz I, cu Vladimir Komarov înauntru, trebuia să fie lansată prima. A doua zi, o altă capsulă, cu alţi doi cosmonauţi aflaţi în interior, urma să fie lansată şi ea. Cele două nave ar fi urmat să se întâlnească apoi în spaţiu, iar Komarov să facă schimb de locuri cu unul dintre colegii săi, aflaţi în a doua capsulă lansată. Apoi, toţi cei trei cosmonauţi s-ar fi întors acasă.

Leonid Brezhnev s-a gândit la această idee spectaculoasă, pentru a celebra a 50-a aniversare a Revoluţiei Comuniste. Şi a insistat că vrea ca proiectul să fie dus la capăt cu succes! Problema era că, la o inspecţie a capsulei Soyuz, cea în care urma să fie lansat în spaţiu Vladimir Komarov, un echipaj tehnic condus de Iuri Gagarin, foarte bun prieten cu Komarov, a găsit nu mai puţin de 203 defecţiuni structurale! Concluzia lui Gagarin? Misiunea trebuia să fie amânată.

Doar că nimeni nu îndrăznea să-i zică aşa ceva lui Brezhnev, un Putin al acelor vremuri. Gagarin a scris chiar un referat de 10 pagini, pe care i l-a dat unui ofiţer KGB, Venyamin Russayev, semnalând problemele tehnice de la Soyuz 1. Doar că nimeni n-a îndrăznit să ducă acest referat la Brezhnev. Iar cei care l-au văzut şi i l-au dat unui superior, fie că au fost retrogradaţi din funcţie - inclusiv ofiţerul KGB Venyamin Russayev - fie că au fost trimişi în misiune... în Siberia!

Cu o lună înainte de data fixată pentru lansarea capsulei Soyuz 1, Vladimir Komarov şi-a dat seama că amânarea operaţiunii iese din discuţie. Aşa că s-a întâlnit cu ofiţerul KGB, Venyamin Russayev, şi i-a transmis clar: „Nu mă voi întorce viu din această misiune!“.

Când Russayev i-a sugerat lui Komarov că ar trebui să se dea lovit şi să refuze plecarea la bordul capsulei, cosmonautul a explicat: „Dacă nu mă duc eu, vor trimite pilotul de rezervă. Adică, pe Gagarin. Şi va muri Iuri în locul meu“. După acest dialog, Komarov ar fi izbucnit în plâns, după cum au scris autorii Jamie Doran şi Piers Bizony, în cartea „Starman֧“.

În ziua lansării, 23 aprilie 1967, potrivit relatărilor jurnalistului Yaroslav Golovanov, Gagarin, care la rândul lui ţinea enorm la Komarov, a apărut în zona de lansare, încercând să pătrundă în Soyuz 1, în locul bunului său prieten. N-a reuşit, iar capsula a fost lansată cu Komarov în interior.

Premierul plângea, în momentele de final

Imediat ce Soyuz 1 a ajuns în spaţiu, au curs şi problemele tehnice, iar totul s-a transformat într-un dezastru. Unul atât de mare, încât lansarea de a doua zi, cu alţi doi cosmonauţi într-o altă navă, a fost anulată. De acum, singurul obiectiv era readucerea lui Komarov acasă, în viaţă, însă şansele acestuia scădeau, dramatic, pe măsură ce treceau orele.

Când Soyuz 1 a reintrat în atmosferă, s-a întâmplat ultima nenorocire, care i-a pecetluit soarta lui Vladimir Komarov, condamnându-l la o moarte terifiantă: nu s-au deschis paraşutele care ar fi trebuit să încetinească nava, înainte ca aceasta să ajungă pe pământ.

Din acel moment, Komarov şi toţi cei aflaţi în centrul de comandă au ştiut că Vladimir va muri.

Şi au urmat scene teribile: premierul Alexei Kosygin a stabilit o legătură video cu Komarov, spunându-i că e un erou. Apoi, pe fir a intrat soţia cosmonautului care l-a întrebat ce ar trebui să le zică copiiilor cuplului.

În timpul acestui dialog, premierul Kosygin plângea, potrivit martorilor oculari.

Ultimele minute ale vieţii lui Komarov au fost groaznice. Vocea sa a fost auzită de americani, prin sistemele lor din baza aeriană pe care o aveau la Istanbul. Potrivit înregistrărilor obţinute de americani, Komarov plângea şi îi înjura pe cei care l-au trimis la moarte sigură. Atât de sigură, încât înainte de fi lansat în spaţiu, Komarov pusese o singură condiţie: funeraliile sale să fie organizate cu cadavrul expus într-un coşciug deschis. Ceea ce s-a şi întâmplat, imaginea cu rămăşiţele lui Komarov fiind considerată, inclusiv astăzi, una dintre cele mai dure din istoria omenirii. SURSA:  Adevărul

 


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate