Iluziile optice: atunci când ochii îți păcălesc mintea

Iluziile optice: atunci când ochii îți păcălesc mintea

Iluziile optice ne demonstrează că mintea noastră "se grăbește" să interpreteze lumea înconjurătoare, expunându-se astfel erorilor. Interesant este că aceste erori induse de iluzii pot dezvălui modul în care o persoană percepe conștient timpul și spațiul.

Iluziile au o lungă istorie. În anul 350 î.Hr. Aristotel nota că "simțurile noastre pot fi de încredere dar pot fi și ușor păcălite". El a observat că dacă îți concentrezi privirea asupra unei căderi de apă și apoi o muți asupra pietrelor din albie, acestea par să se miște în direcția opusă a fluxului de apă — așa numita iluzie a cascadei.

Urmărirea cursului de apă pare să "obosească" anumiți neuroni din creier, pe măsură ce aceștia se adaptează să perceapă curgerea apei. Atunci când ne mutăm privirea asupra pietrelor, alți neuroni au tendința de a supra-compensa lipsa mișcării acestora, de unde și iluzia că de fapt s-ar deplasa în direcția opusă.

Abia în secolul XIX însă a început studierea dedicată a iluziilor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

2 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda

5 Fiica legionarului Alexandru Arnăutu, condamnată în lotul Le Pen