Iluminat obligatoriu pe trecerile de pietoni nesemaforizate, de pe drumurile județene și naționale

Iluminat obligatoriu pe trecerile de pietoni nesemaforizate, de pe drumurile județene și naționale

Administratorii de drumuri au la dispoziție un an în care să realizeze iluminarea trecerilor de pietoni de pe drumurile publice, nesemaforizate. Obligația survine printr-o nouă lege.

Localnicii au protestat două zile în stradă din cauza numărului mare de accidente rutiere mortale

Protest inedit pe Valea Oltului în 2019 din cauza trecerilor de pietoni Foto N Șofîlcă

Marți, 4 octombrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial textul Legii 278 / 2022, potrivit căreia toate trecerile de pietoni nesemaforizate, dar semnalizate, trebuie iluminate corespunzător. Sarcina revine administratorului de drum.

Un nou alineat, din art. 72, spune clar: „Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților.”

Textul de lege prevede și că neîndeplinirea obligației de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni este considerată contravenție și prin urmare pedepsită ca atare cu amendă prevăzută în clasa a cincea de sancțiuni.

Este vorba despre un act normativ care vine în completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, modificată în 2006.

De asemenea, administratorii de drum au la dispoziție un an, de la data publicării legii Monitorul Oficial de a se supune acestor prevederi. Cât despre sancțiuni acestea intră în vigoare la doi ani de la data publicării în Monitorul Oficial.

Protestul de pe Valea Oltului

Astfel de treceri de pietoni nesemaforizate și neiluminate prezintă un risc crescut de accidente rutiere atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Studiile au demonstrat că realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopții îmbunătățește siguranța participanților la trafic.

Localnicii au protestat două zile în stradă din cauza numărului mare de accidente rutiere mortale

Protest inedit pe Valea Oltului, în 2019, pentru treceri de pietoni mai sigure Foto N. Șofîlcă

Serviciul de iluminat public se desfășoară sub conducerea, coordonarea și responsabilitatea autorităților administrației publice locale, prin urmare lor le revine obligativitatea de a asigura iluminarea trecerilor de pietoni.

Unele dintre cele mai periculoase astfel de treceri se întâlnesc pe Valea Oltului, DN7 / E81. Mulți oameni și-au pierdut viața pe acest tronson dintre Vâlcea și Sibiu, de-a lungul anilor. În 2019 localnicii dintr-o comună aflată la limita dintre cele două județe chiar au protestat în stradă din acest motiv . Au ieșit în număr mare în stradă, în urma unui accident rutier mortal petrecut pe una dintre trecerile de pietoni, la Robești - Câineni. A doua zi au revenit și au traversat în continuu DN7, blocând toată circulația pe Valea Oltului, în semn de protest. Nu era primul eveniment de acest gen petrecut în zona respectivă, dar în urma protestului s-au luat o serie de măsuri, cu impact mai mult sau mai puțin scontat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”