Ilie Bolojan convoacă CSAT la finalul lunii martie. Poziționarea României privind Ucraina, pe ordinea de zi

Ilie Bolojan convoacă CSAT la finalul lunii martie. Poziționarea României privind Ucraina, pe ordinea de zi

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat CSAT vineri, pe 28 martie. Pe ordinea de zi sunt poziționarea cu privire la situația din Ucraina, dar și rapoarte cu privire la activitatea CSAT și cea a instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2024.

FOTO Inquam Photos

FOTO Inquam Photos

„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc vineri, 28 martie 2025, ora 12:00, la Palatul Cotroceni”, informat Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței „sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
  • Poziționarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina;
  • Raport privind activitatea desfășurată de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2024 și principalele obiective pentru anul 2025;
  • Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2024”.

„În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, a mai informat Administrația Prezidențială.

Schimbări în industria de apărare

Potrivit unor surse guvernamentale, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna viitoare, un subiect va privi și transferul a trei companii din industria de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării .

Ministrul Economiei, Bogdan Gruia, a confirmat, explicând că nu a fost stabilit ce companii vor fi trecute în administrarea MApN, subiectul urmând să fie discutat săptămâna următoare. Potrivit ministrului, o altă lege, în vigoare de la finalul anului trecut, va asigura că peste 80% din ceea ce comandă Ministerul Apărării va fi produs în companiile din România.

Modificările vin în contextul planului Rearm Europe, urmând să fie folosite fonduri europene pentru modernizarea fabricilor. Pe zona de Apărare, România vrea să aloce fonduri pentru dezvoltarea tuturor zonelor de apărare, inclusiv apărarea antiaeriană, dar și în ceea ce privește securitatea Mării Negre.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat anterior, în privința planului Rearm Europe anunțat de șefa Comisiei Europene că va susține necesitatea ca fondurile suplimentare alocate de România pentru armament să meargă către industria românească.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat a prezentat la începutul lunii martie un plan strategic de reînarmare a Europei, structurat în cinci puncte. Printre principalele măsuri se numără alocarea a 800 de miliarde de euro pentru apărare și eliminarea unor restricții bugetare pentru statele membre care își cresc cheltuielile militare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Orice om de bun simț ar trebui să-și salveze acest material undeva... Da, viitorul a venit peste noi...

2 Lasconi face dezvăluiri din culise: „Așa s-a jucat. Ce nu știe nimeni este că Iohannis a vorbit la telefon cu Ciolacu”

3 O ucraineancă a fost găsită aruncată pe un drum din Dubai, cu fracturi la coloană și membre. Fata ar fi participat la o petrecere cu șeici

4 Încă o dată, citiți și voi pe cine a numit „onestul” Bolojan stăpân al informațiilor secrete la Cotroceni

5 Prima mare lovitură de campanie! Un greu al USR se retrage deoarece nu mai crede sută la sută în drumul pe care merge partidul