Ilie Balaci ar fi împlinit astăzi 68 de ani. Care a fost cauza morții unuia dintre cei mai mari fotbaliști ai României

Ilie Balaci ar fi împlinit astăzi 68 de ani. Care a fost cauza morții unuia dintre cei mai mari fotbaliști ai României

Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, a murit pe 21 octombrie 2018, la 62 de ani. Astăzi, ”Minunea blondă” ar fi împlinit 68 de ani, prilej pentru familie și prieteni să-l comemoreze.

Ilie Balaci, unul dintre fotbaliștii legendari ai României. Foto Arhivă Adevărul

Ilie Balaci, unul dintre fotbaliștii legendari ai României. Foto Arhivă Adevărul

Primii care au făcut-o au fost cei de la CSU Craiova. O delegație a clubului patronat de Adrian Mititelu a mers la mormântul lui Ilie Balaci, acolo unde i-a adus un omagiu celui care în opinia oltenilor este cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. „Vei rămâne mereu în inimile noastre”, au postat reprezentanții clubului pe pagina de Facebook.

Mai e puțin și si împlinesc deja 6 ani de la moartea lui Ilie Balaci. A fost răpus de un atac cerebral, la câteva ore după ce s-a întâlnit cu mai mulți prieteni într-un club din Craiova, unde s-ar fi plâns de dureri în gât. S-a prăbușit într-o zi de duminică, iar familia a sunat imediat la 112. După aproape o oră de resuscitări, fostul mare fotbalist a fost declarat mort.

“Minunea Blonda” ar fi sunat-o pe Luminița Cioroianu în jurul orei 9.30, medic ORL și prieten de familie. Ilie Balaci i-a spus că se simte foarte rău și că are dureri puternice în gât. Doctorul și-a dat seama imediat că este ceva grav, pornind spre blocul unde locuia fostul fotbalist, sunându-i de pe drum pe alți doi medici care stăteau în apropiere. Între timp, și mama lui Ilie Balaci a sunat la 112, astfel că a sosit și o ambulanță. S-au efectuat manevre de resuscitare, dar în zadar. Se pare că medicii nu l-au putut intuba pe Ilie Balaci din cauza inflamației puternice a gâtului. Cauza decesului a fost un atac cerebral.

Era cu Dana Balaci din perioada liceului

În urma sa a rămas o soție distrusă. Dana Balaci, cu care Ilie se afla încă din perioada liceului, și-a revenit însă, ușor-ușor, după pierderea soțului. Ea mai postează mesaje pe rețelele de socializare referitoare la Ilie Balaci și mai participă la diferite evenimente legate de sport. „Din clasa a noua. De atunci. Faceți socoteala, că am aproape 40 de ani de când sunt însurat. Dragoste la prima vedere, la 16 ani, ce dracu’! S-a legat. Probabil că mi-a fost mie hărăzită, și eu ei. Ne-am luat și cu asta, basta!”, povestea Ilie Balaci, cu câțiva ani în urmă, într-un interviu acordat adevarul.ro.

Dana și Ilie Balaci. Foto Arhivă Adevărul

Dana și Ilie Balaci. Foto Arhivă Adevărul

Tatăl său l-a înregistrat la Primărie după 5 zile

Marele jucător s-a născut pe 8 septembrie, dar a fost înregistrat în acte pe 13 septembrie. El a dezvăluit în trecut povestea amuzantă legată de acest subiect: ”Taică-meu, când m-am născut, era în armată, așa că bunica-mea l-a trimis pe bunică-meu la Sfatul Popular, să mă declare. Numai că bunică-meu n-a mai ajuns la Sfatul Popular, s-a oprit în drum, la cârciumă, să dea de băut, că devenise bunic. Și s-a mai întors de acolo tocmai pe 13!

Când a ajuns acasă, bunica-mea l-a întrebat: Ei, fuseși? Declarași copilul?…Aoleo, uitai! Și l-a trimis din nou, dar de data asta s-a dus și bunica-mea cu bunicul, ca să fie sigură că ajunge și mă declară. Așa m-am născut eu pe 8 septembrie, de Sfânta Marie mică, dar am ajuns să fiu inregistrat în acte pe 13, de Ziua Pompierilor”, a povestit Ilie Balaci.

O carieră impresionantă, marcată de o accidentare gravă

”Minunea blondă” a început fotbalul la juniorii Universității Craiova la 9 ani, în 1965. A debutat în prima divizie la 17 ani, pe 12 august 1973, la meciul Jiul Petroşani – Universitatea 1-1. Jumătate de an mai târziu, juca în reprezentativa României, în meciul contra echipei Franţei, la Paris, pe 23 martie 1974). A fost cel mai tânăr debutant în echipa naţională din istoria fotbalului românesc (17 ani şi 6 luni).

Ca jucător, a evoluat la Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scorniceşti (1985-1986) şi Dinamo Bucureşti (1986-1988), pentru care a jucat 347 de partide ]n Divizia A şi a marcat 84 de goluri. A adunat 69 de selecții în echipa națională, marcând opt goluri. A fost desemnat de două ori cel mai bun fotbalist din campionatul României (1981 şi 1982). Cu toate că la 27 de ani, pe vremea când era cel mai bun fotbalist al României şi liderul Craiovei Maxima, s-a accidentat, el a continuat să joace până la vârsta de 31 de ani, dar nu la același nivel. Din cauza accidentării grave la genunchiul stând, el a ratat Euro 1984. Mircea Lucescu nu l-a mai convocat, deși fusese liderul echipei în preliminarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze

5 „I-am administrat două bătăi, îi înțeleg resentimentele” / Traian Băsescu îl umilește pe Geoană în direct