Revelația șocantă
După cum explică virologul italian Maria Rita Gismondo pentru ziarul Il Fatto Quotidiano, la spitalele Sacco din Milano și Papa Giovanni al XXIII-lea din Bergamo au fost efectuate 70 de autopsii din care a reieşit că pneumonia este doar o consecință, poate nu atât de gravă în comparație cu ceea ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru. Deja doctorul Giampaolo Palma, un cardiolog din Salerno, avansase această ipoteză, fiind redus imediat la tăcere de experţi omniprezenţi în programele de televiziune, scrie Il Giornale.
Potrivit doctorului Palma, coronavirusul afectează în special vasele de sânge, împiedicând astfel o circulație sanguină adecvată și ducând la formarea de trombi (cheaguri de sânge, n.r.). Pneumonia ar fi, așadar, doar un simptom succesiv și nu principalul de la care începe totul, așa cum s-a crezut până de curând. Pe scurt, de la început cercetătorii s-ar fi concentrat în principal pe pneumonie, care acum, în urma concluziilor trase din autopsiile efectuate, nu ar fi principalul mecanism patogen al Sars-CoV-2.
Inflamații vasculare sistemice
Specialiştii susţin că primele persoane care au murit, lăsând la o parte bolile deja existente, ar fi fost victimele unor diagnostice inițiale incorecte. Coronavirusul este o boală inflamatorie vasculară sistemică. Prin urmare, din cauza Covid-19, sângele nu poate circula în corp și nu poate ajunge în plămâni care, astfel, nu reuşesc să se aerisească, în ciuda cantității de oxigen eliberat mecanic din exterior.
Se pare că ventilatoarele, atât de căutate, deoarece până în urmă cu câteva săptămâni se găseau foarte greu, în realitate ar fi înrăutățit situația, care deja era foarte gravă. Acum și Statele Unite iau în considerare această teorie italiană.
O descoperire revoluționară care complică din nou lucrurile. Prin urmare, diagnosticul trebuie pus analizând în primul rând gradul de inflamație constatat la pacient. În acest moment se pare că cea mai adecvată terapie ar fi administrarea medicamentelor menite să prevină sau să elimine inflamația și formarea trombilor, fiind vorba, printre altele, de medicamente foarte accesibile şi din punct de vedere economic. Cum ar fi de exemplu heparina, o substanță anticoagulantă care pare că ar da rezultate bune împotriva coronavirusului.