Il Giornale: Italia ar putea pune România pe lista neagră

Il Giornale: Italia ar putea pune România pe lista neagră

După trei luni de lockdown și sacrificii uriașe, Italia a reușit să aplatizeze curba epidemiologică a coronavirusului. Unitățile de terapie intensivă, până recent luate cu asalt de pacienți în stare critică, s-au golit în cele din urmă. Numărul infecțiilor a scăzut, iar cel al deceselor a fost redus la minimum, scrie  Il Giornale , preluat de Rador.

Cu toate acestea, experții și-au frânat în mod repetat entuziasmul, conștienți de faptul că un posibil al doilea val ar putea anula toate eforturile depuse.

În acest sens, este necesar să se raporteze unele episoade îngrijorătoare înregistrate în ultimele zile, care ar putea contribui la o revenire a virusului. Mai pe şleau spus, Italia riscă să importe Covid din străinătate. Şi mai direct, există trei fronturi fierbinți care trebuie ținute sub control: zona balcanică, Asia de Sud-Est și Mediterana.
Zona Balcanilor

Toate luminile reflectoarelor sunt aţintite asupra Balcanilor. Aici, de-a lungul coloanei vertebrale estice a Europei, coronavirusul a început să se răspândească mai repede ca niciodată, infectând sute de oameni și creând focare periculoase. Părea că virusul de-abia atinsese țările estice și că cea mai mare parte a pandemiei se răspândise în Europa continentală. Până la urmă, lucrurile nu au mers așa, deoarece în timp ce în Italia, Spania și Franța situația revine încetul cu încetul sub control, în Balcani, curba epidemiologică a izbucnit.

Cu alte cuvinte, un al doilea val clasic a lovit în întregime zona balcanică, inclusiv în acele state în care coronavirusul era în remisiune. În Italia, alarma a sunat imediat, în lumina celor întâmplate în regiunea Veneto, unde un antreprenor din Vicenza, care s-a întors acasă pozitiv după ce a făcut o călătorie de afaceri în Serbia, a alertat autoritățile italiene.

Aparent, a explicat guvernatorul venețian Luca Zaia, bărbatul ar fi fost infectat de o tulpină de coronavirus mai agresivă decât cea existentă pe teritoriul italian. "După cazul clusterului sosit din Serbia - a spus Zaia - am secvențiat virusul celor 4 persoane pozitive sosite din țara respectivă, iar rezultatul este că toate cele 4 teste au o încărcare virală foarte mare, cele 4 teste tampon sunt identice între ele și, prin urmare, provin dintr-o singură tulpină și sunt diferite de cele izolate în Italia".
O situație îngrijorătoare

Ministerul Sănătății din Italia monitorizează cu atenție România, Croația, Bulgaria și Serbia. Cotidianul La Repubblica a scris că există posibilitatea de a introduce aceste țări pe lista neagră, pe care se află în prezent 13 state cu interdicţia de a intra în Italia.

Cu toate acestea, nu va fi ușor să se facă un astfel de pas, deoarece doar unii dintre observatorii speciali fac parte din Uniunea Europeană, sau se încadrează în așa-numita zonă Schengen. Din acest punct de vedere, o inițiativă luată exclusiv de Italia ar putea crea tensiuni cu Bruxelles-ul. Și într-o astfel de fază, în care se discută ajutoare economice care urmează să fie distribuite membrilor zonei euro, nu trebuie făcută prea multă zarvă.

Desigur, dacă situația s-ar precipita, Roma ar interzice intrarea în Italia cetăţenilor care provin din țările balcanice și ar impune carantinarea obligatorie a tuturor italienilor care se întorc din noile locuri în pericol.
Marea Mediterană și Asia de Sud-Est

O altă mare problemă care nu trebuie subestimată o reprezintă debarcările neîncetate ale migranților. De exemplu, din grupul de peste 60 de persoane care au debarcat luni la Pozzallo, în Sicilia, 11 au rezultat pozitiv la coronavirus. Migranții, supuși testului tampon, au fost izolați într-o structură pusă la dispoziţie de prefectura din Ragusa.

Acesta este doar ultimul episod. Weekend-ul trecut, alți 28 de migranți, dintr-un total de 70 care au debarcat la Roccella Jonica, în Calabria, au fost depistaţi pozitiv, chiar dacă sunt asimptomatici și au o stare bună de sănătate.

Ultimul front se referă la Bangladesh. Italia a suspendat toate zborurile către și dinspre Dhaka, dar, înainte ca guvernul să impună oprirea, au existat cazuri de bengalezi care au ajuns în Italia infectați. Unii dintre ei nu au respectat niciun fel de izolare, nici măcar în prezența unor simptome evidente, cum ar fi febra mare și stare persistentă de rău.

Acestea sunt motivele pentru care riscul ca Italia să retrăiască un nou coșmar, nu este atât de îndepărtat, mai scrie Il Giornale.
 


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...