IGSU/Peste 5.000 de pompieri - la datorie în ultimele 24 de ore; 565 de misiuni de transport efectuate către spitale/centre de carantină
În ultimele 24 de ore, peste 5.000 de pompieri au fost la datorie pentru asigurarea răspunsului optim la solicitările venite din partea cetăţenilor, efectuându-se 565 de misiuni de transport persoane către diverse unităţi spitaliceşti, centre de carantină şi locaţii de izolare, în cadrul acţiunilor pentru gestionarea situaţiilor apărute pe fondul infectării cu noul tip de coronavirus.
De asemenea, conform protocoalelor medicale specifice, au fost executate 300 misiuni de decontaminare a personalului şi a tehnicii de intervenţie, acţiuni obligatorii pentru asigurarea protecţiei echipajelor operative şi a persoanelor afectate, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis vineri AGERPRES.
"Misiunile de răspuns au fost acoperite cu peste 3.400 de mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării şi salvării persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi pentru acordarea primului ajutor calificat celor aflaţi în dificultate", arată sursa citată.
Echipajele de salvatori au derulat 133 de misiuni de stingere a incendiilor, 939 cazuri SMURD (937 misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 2 misiuni de descarcerare), 19 misiuni de deblocare sau salvare, precum şi 196 intervenţii în sprijinul comunităţilor.
De la debutul acestei situaţii, efectivele IGSU au instalat 370 de corturi, la nivel naţional, destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spaţiilor de carantină.
"Răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat de peste 400 de echipaje SMURD, care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, motociclete SMURD şi ambulanţe pentru transport neonatologic", precizează IGSU.
De asemenea, pentru eficientizarea intervenţiilor, la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI), gestionarea urgenţelor şi a problematicii COVID-19, pe domeniile de specialitate impuse, va fi asigurată în regim operativ, 24 de ore din 24. AGERPRES