IGSU: Arena Națională va putea fi folosită pe propria răspundere a beneficiarului după modificarea OG 52/2015
Arena Națională va putea fi folosită pe propria răspundere de Primăria Capitalei și Federația Română de Fotbal pentru desfășurarea de competiții sportive până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, după ce modificările aduse OG 52/2015 vor intra în vigoare, au precizat șeful IGSU, generalul Ovidiu Vasilică, și adjunctul acestuia, colonelul Benone Duduc, joi, în urma unei vizite la stadion.
Șeful IGSU a precizat că vizita de evaluare efectuată la Arena Națională s-a desfășurat după o ședință organizată la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și la care au participat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministru Internelor, Petre Tobă, președintele Federației Române de Fotbal și primarul interimar al Capitalei. El a menționat că s-a discutat despre siguranța cetățenilor care vin pe acest stadion și despre legalitatea activităților care au loc acolo.
"Aspectele de legalitate vizează unele modificări legislative adoptate miercuri în Camera Deputaților, care este Cameră decizională în ceea ce privește Ordonanța 52 din 2015 pentru modificarea și completarea Legii 307 privind apărarea împotriva incendiilor. Și anume, faptul că la legea de aprobare a acestei ordonanțe au fost propuse o serie de amendamente, printre care stabilirea unui termen de intrare în legalitate pentru obiectivele care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, așa cum este și Arena Națională. Respectiv, de a obține acest act până la data de 31 decembrie 2016. De asemenea, amendamentele mai vizează faptul că, până la acest termen, obiectivele funcționează pe răspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurării măsurilor de securitate la incendiu. Nu se supun acestei excepții acele obiective la care se constată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu și pentru care instituția noastră aplică măsura complementară de oprire a funcționării, ceea ce nu este cazul Arenei Naționale", a declarat colonelul Duduc.
El a explicat că încălcările grave la cerința de incendiu sunt stabilite prin HG 915 din 2015 și care, în principiu, "vizează depășirea numărului de utilizatori, încălcarea prevederilor legale în ce privește evacuarea utilizatorilor, efectuarea de lucrări de construcții care împiedică evacuarea în siguranță a utilizatorilor".
Întrebat dacă Arena Națională va putea fi folosită începând de astăzi, Duduc a spus: "Legea asta prevede: cele trei amendamente de care vă vorbeam".
Potrivit oficialului IGSU, la acest moment, nu există o solicitare de obținere a autorizației de securitate la incendiu pentru Arena Națională.
"În momentul în care vom avea o astfel de solicitare, cu toate documentația și cu întrunirea condițiilor legale, vom analiza și vom decide în ceea privește emiterea acestui document", a arătat Duduc.
Șeful IGSU a intervenit și a precizat că declarațiile date se referă "doar la apărare împotriva incendiilor".
"Doar am făcut precizările că există un nou context legislativ. În continuare sunt răspunderile proprietarului și ale organizatorului competiției și jocului sportiv, așa cum prevede legea", a declarat Ovidiu Vasilică.
El a precizat că în acest moment nu se poate vorbi de un aviz în cazul Arenei Naționale.
"Vorbim de autorizație, ei trebuie să desfășoare niște activități pentru obținerea acestor autorizații. Și au obligația aceasta legală până la momentul 31 decembrie. E vorba de a face o serie de testări la foc. După aceea, trebuie să elaboreze o documentație foarte laborioasă care se cheamă agrement, acel agrement este supus într-o comisie tehnică, după care ISU București-Ilfov va da sau nu va da avizul", a subliniat șeful IGSU.
Întrebat dacă meciul de fotbal România-Spania, programat pentru 27 martie, va putea să se desfășoare pe Arena Națională, Ovidiu Vasilică a răspuns: "Nu am luat în discuție un meci anume".
"Se va modifica cadrul legal și vom vedea, dacă se încadrează până-n 27 (martie — n.r.), și toate celelalte elemente", a spus Ovidiu Vasilică.
AGERPRES