IGSU - concluzii la finalul PROCIV 2017: Este nevoie de creșterea numărului de echipamente de avertizare și alarmare

IGSU - concluzii la finalul PROCIV 2017: Este nevoie de creșterea numărului de echipamente de avertizare și alarmare

România are nevoie de un sistem integrat de avertizare și alarmare a populației care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene, fiind nevoie de creșterea numărului de echipamente, astfel încât gradul de acoperire a teritoriului reieșit din studiile de audibilitate să crească semnificativ, potrivit datelor IGSU, după exercițiul PROCIV 2017.

O altă problemă constatată de IGSU este acționarea sirenelor. Astfel, cele acționate centralizat cu posibilitatea transmiterii prin voce a măsurilor de protecție necesare reprezintă un avantaj, iar comunicația între echipamentele de avertizare și de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii — radio, fir, GSM și internet.

Sursa foto: IGSU

Potrivit datelor prezentate sâmbătă, într-o conferință de presă, timpul mediu de răspuns de la primirea informării despre iminența producerii/producerea situației de protecție civilă de către dispeceratul IGSU și până la acționarea sirenelor de alarmare de către autoritățile administrației publice locale a fost de 9 minute. Timpul mediu de răspuns acționare sirene centralizat a fost de 2 minute, iar în cazul acționării sirenelor locale — 12 minute în condițiile în care data și ora desfășurării exercițiului au fost cunoscute de către structurile implicate.

Pe timpul exercițiului, numărul de sirene de alarmare verificate de personalul ISU a fost de 2.643, dintre care operative 2.323 și neoperative 320.

Sursa foto: IGSU

Au fost transmise 1.969 de mesaje de înștiințare în rândul membrilor comitetelor județene pentru situații de urgență și confirmate 1.654, iar în rândul președinților comitetelor locale pentru situații de urgență au fost transmise 3.952 mesaje și confirmate 2.892.

Din cele 6.045 de sirene funcționale în timpul exercițiului, 2.643 au fost verificate de personalul ISU, iar 3.402 au fost raportate de autoritățile locale.

Sursa foto: IGSU

Cele mai puține sirene electronice, la nivel național, se află în județele Covasna — 3, Tulcea — 5, Harghita — 6, Dâmbovița — 8, Suceava, Botoșani și Călărași — câte 9 și Bistrița Năsăud — 10. La polul opus se află județele Galați — 164, Vrancea — 122, Olt — 84, București-Ilfov — 72.

Din cele 2.415 sirene acționate centralizat pe timpul exercițiului, 725 au fost de la nivelul municipiilor, 584 de la nivelul operatorilor economici, 564 de la nivelul ISU, 305 de la nivelul autorității județene sau punctului de comandă județean, 157 de la nivelul orașelor și 80 de la nivelul comunelor

Pe parcursul PROCIV, din totalul celor 7.713 sirene existente au fost acționate 6.680. Numărul celor neacționate a fost de 1.033 ca urmare a lipsei personalului necesar.

Sursa foto: IGSU

PROCIV 2017 s-a desfășurat în perioada 18 — 21 aprilie.

Sursa foto: IGSU

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”