IGPR: 287 de tablouri confiscate, în dosarul legat de vânzarea de falsuri atribuite unor pictori români celebri

IGPR: 287 de tablouri confiscate, în dosarul legat de vânzarea de falsuri atribuite unor pictori români celebri

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului şef secţie din cadrul Parchetului de lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, au aplicat măsuri asigurătorii pentru 287 de tablouri, în dosarul legat de vânzarea unor falsuri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian.

"Din probatoriul administrat a reieşit că, în perioada martie 2020 - decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, ar fi comercializat creaţii artistice atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române, transmis marţi AGERPRES.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale ar fi fost însoţite de certificate de expertiză, întocmite de către un expert acreditat, în care se menţiona, în mod nereal, că picturile care purtau, în fals, semnătura unor pictori celebri ar fi aparţinut acestora.

Până în prezent, au fost audiaţi mai mulţi clienţi, care s-au constituit parte civilă în cauză, cu sume cuprinse între 2.500 de lei şi 200.000 de lei.

"În vederea soluţionării cauzei sub toate aspectele şi acoperirii prejudiciului creat, informăm eventualii cumpărători care apreciază că au fost vătămaţi în ceea ce priveşte autenticitatea bunurilor mobile de semnificaţie artistică (tablouri) achiziţionate prin intermediul galeriei de artă din Bucureşti, cu privire la faptul că au posibilitatea sesizării organelor de urmărire penală din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - IGPR în conformitate cu prevederile Codul de procedură penală, pe adresa economic@politiaromana.ro", arată sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite