IGPF: Trei români și doi irakieni, cercetați pentru trafic de migranți
Polițiștii de frontieră și procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracțională organizată care avea ca preocupare traficul de migranți, pe ruta Irak - Turcia - Cipru - Bulgaria - România, cu destinații finale Germania, Anglia, Suedia sau Norvegia, unde urmau să solicite azil politic, iar pentru aceasta fiecare migrant achita aproximativ 12.000 de dolari.
"Persoanele implicate, trei cetățeni români (o femeie și doi bărbați) și doi irakieni, au fost prezentate procurorului din cadrul DIICOT București, fiind cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prevăzută de art. 367 din Cp, trecere frauduloasă a frontierei de stat, faptă prevăzută de art. 262 din Cp și trafic de migranți, faptă prevăzută de art. 263 din Cp", informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
Potrivit anchetatorilor, migranții obțineau vize turistice aparținând unor state UE, în baza cărora intrau legal pe teritoriul României, unde erau cazați la mai multe adrese din București și județul Ilfov. Ulterior, membrii grupării îi transportau spre frontiera de vest a României, iar aceștia încercau să iasă în mod fraudulos din țară folosind diferite metode: ascunși în autocare, remorci ale TIR-urilor sau folosind acte de identitate bulgărești false.
"În perioada iunie — august 2015 au fost depistate în flagrant, în PTF Nădlac și Cenad, patru grupuri formate din 14 persoane, cetățeni irakieni, în timp ce încercau să iasă ilegal din țară pe la granița cu Ungaria", se arată în comunicat.
Operațiunea a fost finalizată în cursul lunii decembrie 2015 când, în baza mandatelor emise de Tribunalul București, polițiștii au efectuat trei percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județului Ilfov.
Activitatea a fost desfășurată împreună cu polițiști de frontieră din cadrul IGPF — Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, beneficiind de sprijinul IGPR — Direcția de Operațiuni Speciale, ITPF Timișoara, ITPF Oradea și de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei "Vlad Țepeș".
AGERPRES/ (AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiți și: