Igor Gorgan, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Rep. Moldova, spion al rușilor, a rămas fără distincții

Igor Gorgan, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Rep. Moldova, spion al rușilor, a rămas fără distincții

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a semnat un decret care prevede ,,retragerea distincțiilor de stat” pe care le-a primit de-a lungul timpului fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Rep. Moldova, Igor Gorgan, care ar fi oferit informații secrete agenţilor GRU.

Maia Sandu a semnat decretul privind retragerea distințiilor lui Igor Gorgan. FOTO: Army.md

Maia Sandu a semnat decretul privind retragerea distințiilor lui Igor Gorgan. FOTO: Army.md

Decretul privind ,,retragerea distincțiilor de stat” a fost semnat de președintele Maia Sandu la șase zile de la publicarea investigației The Insider ce-l vizează pe Igor Gorgan.

Iar potrivit actului prezidențial, acesta a rămas fără medalia „Meritul Militar”, conferită prin decretul în data de 14 iulie 2006 printr-un ordin al președintelui Republicii Moldova , dar și ordinul „Credință Patriei”, clasa III, acesta fiind oferit în data de 1 septembrie 2015.

Decretul poate fi contestat în instanță într-un termen de 30 de zile.

Potrivit publicației ruse The Insider , fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, ar fi oferit informații secrete agenţilor GRU, investigația fiind făcută publică în data de 5 iunie.

Informații confirmate de SIS

Câteva ore mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a confirmat veridicitatea ,,informațiilor prezentate” , subliind că a stabilit un nivel fară precendent al acțiunilor Moscovei pentru aducerea Chișinăului în spațiul său de influență.

,,Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență. Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova”, au menționat reprezentanții SIS.

De asemenea, în contextul investigației, angajații Serviciului de Informații și Securitate au menționat ,,că datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate. Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”.

Ministerul moldovean al Apărării a anunțat că ,,toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului. Ministerul Apărării acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională și va sancționa cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajații săi. Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor. Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, au menționat responsabilii instituției într-un comunicat de presă, precizând că ,,fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi”.

Iar președintele Republicii Moldova, prin intermediul șefului său de Cabinet, a reacționat în acest caz.

,,Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a transmis Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintelui Republicii Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii