Ieşit din Uniunea Europeană, Regatul Unit se confruntă cu provocările noii sale vieţi
Odată Brexit-ul consumat, Regatul Unit şi-a început sâmbătă noua sa viaţa în afara Uniunii Europene, având drept principale provocări să strângă rândurile după ani de dispută, să ţeasă noi legături cu blocul celor 27 şi să definească noul său loc în lume, relatează France Presse.
La Belfast, capitala provinciei britanice Irlanda de Nord, în prima linie din cauza frontierei sale terestre cu Irlanda, viaţa îşi urmează cursul după ruptura istorică cu UE, care a pierdut pentru prima dată un stat membru după 47 de ani de mariaj tumultuos.
"Sunt doar mulţumită că au ajuns la un acord, pentru că drumul a fost lung şi dificil. Să începem să ne construim viitorul", a declarat vânzătoarea Linda Fodor, în vârstă de circa 50 de ani, pentru France Presse.
Însă pentru britanicii care trăiesc în străinătate, hapul este mai uşor de digerat. "Astăzi nu mai sunt egală cu vecinii mei francezi?", întreabă Erica Lane, care locuieşte de 20 de ani în departamentul Dordogne. Înainte "eram cu toţii la fel, iar acum mă simt puţin ca o străină", a spus ea.
Chiar dacă Brexit-ul a fost un moment istoric, el nu va aduce mari schimbări concrete imediat, cu excepţia faptului că Regatul Unit nu mai este reprezentat în instituţiile europene, ale căror reguli va continua totuşi să le respecte până la încheierea perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie.
Semn discret al acestei schimbări, o nouă placă marchează schimbarea numelui Reprezentanţei Marii Britanii la UE de la Bruxelles, denumire rezervată ţărilor membre, rebotezată Misiunea britanică pentru UE.
Primul ambasador al UE în Regatul Unit, portughezul Joao Vale de Almeida, şi-a început sâmbătă mandatul, declarându-se pe Twitter "nerăbdător (...) să pună bazele unei relaţii solide" între Londra şi UE.
Chiar dacă viitorul este încă plin de incertitudini pentru britanici, prim-ministrul Boris Johnson, mare susţinător al Brexit-ului, vede în el o nouă eră pentru ţara sa. "În această noapte, am ieşit din UE - un moment de cotitură extraordinar în viaţa acestei ţări. Să ne unim acum şi să profităm de toate oportunităţile pe care le va aduce Brexit-ul", a postat el pe Twitter.
În faţa Parlamentului britanic, la Londra, oamenii s-au îmbrăţişat şi au cântat "God Save the Queen" pentru a celebra independenţa regăsită, la trei ani şi jumătate după ce 52% dintre britanici au votat în favoarea Brexit-ului.
În pofida apelurilor la reconciliere ale liderului conservator, divorţul nu pune capăt antagonismelor dintr-o ţară care a fost mereu divizată în privinţa apartenenţei sale europene, chiar înainte de aderarea sa, în 1973.
Agitând drapeluri scoţiene cu stelele Uniunii Europene, militanţii pro-UE s-au adunat sâmbătă la Edinburgh, cu visul de a reveni din nou într-o zi în UE cu o Scoţie independentă.
"Este o zi tristă pentru Scoţia să fie trasă în acest fel în afara UE" după ce regiunea a votat în 2016 în proporţie de 62% pentru rămânerea în blocul comunitar, a declarat David Eakins, care a participat la manifestaţie şi care consideră că este "absolut şocant să fim scoşi aşa împotriva convingerilor noastre".
Noul capitol al istoriei britanice se va scrie în special cu prilejul negocierilor care se anunţă complexe privind viitoarea relaţie cu cei 27 în materie comercială, de securitate sau de pescuit.
Să se întoarcă spre SUA care îi întinde mâna? Un nou concurent care nu se mai supune niciunei reguli la porţile UE? Sau dimpotrivă o apropiere puternică cu europenii, care rămân parteneri de neocolit? Luni, Boris Johnson urmează să-şi prezinte viziunea într-un discurs, în timp ce negociatorul şef european Michel Barnier îşi va detalia priorităţile pentru noua fază de discuţii.
Apropiat de guvernul conservator, cotidianul The Telegraph afirmă că Londra este gata să impună controale vamale pentru produsele europene pentru a nu se alinia la regulile comunitare şi a-şi păstra astfel toată libertatea.
The Sunday Telegraph, ziar eurosceptic, scrie că Boris Johnson s-a arătat "furios în privat" din cauza presupuselor tentative ale UE de "a împiedica un acord de liber-schimb global".
Diplomaţii britanici au ordinul de a rupe imediat cu foştii lor colegi europeni, de exemplu încetând să mai stea alături de ei la summiturile internaţionale, scrie Sunday Times, dezvăluind o notă de serviciu a ministrului britanic de externe, Dominic Raab.
"Nu putem lăsa o concurenţă nefastă să înceapă între noi", a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron într-o scrisoare către britanici publicată în The Times. El va efectua o vizită la Londra în luna iunie.
Înainte de eventuale schimbări de taxe, Tricia Morgan şi partenerul său au venit de la Yeovil, din vestul Angliei, pentru a se aproviziona cu alcool mai puţin scump din portul Calais. "Din cauza Brexit-ului, ne-am spus că este bine să venim cât mai curând. Vom reveni foarte probabil în decembrie pentru a reface stocurile", a explicat ea pentru France Presse.
Londra doreşte un acord încheiat în timp record, înainte de sfârşitul anului, şi exclude orice prelungire a tranziţiei dincolo de 2020. Un calendar considerat foarte strâns la Bruxelles.
"Nu vom semna pe 31 decembrie, la ora 23.00, un acord prost sub pretextul că trebuie să semnăm unul", a comentat Amelie de Montchalin, secretar de stat francez pentru afaceri europene, pe postul de radio France Info, declarându-se deschisă la o prelungire a perioadei de tranziţie dacă va fi necesar.
Între timp, 15 ţări din Europa de sud, centrală şi de est, printre care Spania şi Polonia, au afirmat sâmbătă, în Portugalia, nevoia de a încheia rapid un acord privind viitorul buget european, după oficializarea Brexit-ului.
Acest summit al "Prietenilor coeziunii" a avut loc cu trei săptămâni înainte de un summit excepţional convocat de preşedintele Consiliului European Charles Michel pentru a încerca să obţină un acord asupra bugetului UE pentru perioada 2021-2027.AGERPRES