Ieșire în spațiu a doi astronauți americani de pe ISS pentru lucrări de modernizare a sistemului electric (FOTO/VIDEO)
Doi dintre cei șase astronauți din echipajul Stației Spațiale Internaționale au ieșit vineri în spațiul cosmic pentru a efectua lucrări de modernizare a sistemului electric al avanpostului orbital, relatează AFP.
Americanul Shane Kimbrough, de 50 de ani, comandantul echipajului, și compatriotul său Peggy Whitson, 57 de ani, inginer de zbor, au ieșit prin sasul de decompresie a ISS la ora 12:23 GMT, respectiv cu circa 20 de minute mai târziu decât era prevăzut, pentru o expediție care urma să dureze în jur de șase ore și jumătate, a precizat comentatorul televiziunii NASA care transmite în direct imagini de la eveniment.
Cei doi astronauți vor lucra pe partea dreaptă a structurii ISS, unde au de instalat adaptatori și racorduri electrice pentru șase noi baterii cu litiu care au fost aduse pe stație în decembrie, de către modulul japonez fără echipaj uman HTV.
O a doua ieșire orbitală pentru încheierea acestor lucrări este prevăzută pentru 13 ianuarie, iar la ea vor lua parte din nou Shane Kimbrough și francezul Thomas Pesquet, de 39 de ani, din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA).
La această primă ieșire în spațiul cosmic, Shane Kimbrough și Peggy Whitson, care vor lucra în apropierea uneia dintre cele patru antene solare cu aripi duble ale ISS, vor fi ajutați în sarcina lor de Thomas Pesquet și de cosmonautul rus Oleg Novitskiy din interiorul stației. Ansamblul acestor lucrări este orchestrat de la Centrul spațial Johnson din Houston, statul american Texas.
Înainte de fiecare dintre cele două ieșiri în spațiu, noile baterii vor fi extrase robotic din containere exterioare cu ajutorul unui braț de pe ISS controlat prin telecomandă.
Cea mai mare parte din aceste lucrări complexe de modernizare sunt efectuate de controlorii de la centrul spațial al NASA de la Houston, cu ajutorul aceluiași braț robotic, Canadarm2.
Aceste noi baterii urmează să înlocuiască 12 acumulatori pe bază de nichel-hidrogen și să aibă o durată de viață similară cu timpul de exploatare a ISS, respectiv cel puțin până în 2024.
AGERPRES