„Idioții utili” care ajută propaganda lui Putin: De la Elon Musk la Gerhard Schroeder
Vladimir Putin și acoliții săi din Rusia sunt bine-cunoscuți pentru propaganda și dezinformările pe care le răspândesc despre războiul din Ucraina, dar acest efort al lor a fost impulsionat oarecum și de unele personalități influente și puternice pe plan internațional.
Amenințările lui Putin cu bomba nucleară, un pretext de presiuni asupra Ucrainei FOTO Arhivă
Personalitatea ajunsă cel mai recent în mreaja propagandei lui Putin este nimeni altul decât cel mai bogat om al lumii, antreprenorul și investitorul americano-canadiano-sud-african Elon Musk, care, pe lângă Tesla și SpaceX, deține de săptămâna trecută și Twitter.
Musk a stârnit vâlvă pe plan internațional și proteste vehemente din partea conducerii de la Kiev după ce a propus, la începutul lunii octombrie, un plan de pace care prevede cedări teritoriale din partea Ucrainei, în special a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Fondatorul SpaceX „a acționat pur și simplu ca un mesager al Kremlinului”, a declarat jurnalista Julia Ioffe.
„Musk, care se consideră un gânditor original și iconoclast, care nu se înclină în fața autorității, acționează ca un porumbel călător pentru un dictator care bombardează în mod intenționat civili”, a adăugat această jurnalistă americană de origine rusă.
„Cum putem numi pe cineva care face așa ceva? Un idiot util!”, a conchis ea.
Planul propus de Elon Musk prevedea, de asemenea, ca Ucraina să rămână neutră și să asigure Crimeea cu apă, exact cum cere Kremlinul.
Potrivit unor informații ajunse în presa internațională, Musk ar fi vorbit cu Putin înainte de a face aceste propuneri sub pretextul că omenirea ar preveni astfel un război nuclear. Ori Putin amenință voalat de câțiva ani încoace că ar putea folosi arma nucleară, un avertisment reluat constant în contextul războiului din Ucraina în scopul de a descuraja susținerea acestei țări în fața agresiunii ruse.
În opinia Fionei Hill, o fostă consilieră în chestiuni rusești la Casa Albă, Moscova se folosește de personalități influente precum Elon Musk pentru a pune capăt războiului în condiții favorabile ei. „Putin se joacă cu egoul unor oameni puternici și le dă impresia că pot juca un rol. Dar, în realitate, sunt doar transmițători direcți de mesaje pentru Vladimir Putin”, a subliniat Hill într-un interviu acordat pentru Politico.
De altfel, Elon Musk nu este singura personaliltate influentă care repetă mesajele lui Vladimir Putin, scrie Business Insider.
Donald Trump
Fostul președinte american Donald Trump s-a lăudat adesea cu relația sa strânsă cu Vladimir Putin și nu s-a ferit să-l descrie în termeni pozitivi pe fostul său omolog rus, ingorând astfel rapoartele despre desidenți uciși, alegerile fraudate în Rusia sau interențele Moscovei în procese electorale din alte țări.
Atitudinea lui Trump față de Putin a rămas la fel chiar și după ce acesta din urmă a declanșat un război neprovocat împotriva țării vecine. Ba mai mult, Trump l-a catalogat pe Putin drept un „geniu” pentru faptul că a recunoscut regiunile ucrainene Donețk și Lugansk ca state independente.
Luna trecută, Trump a încercat să-l exonereze pe Putin și să dea vina pe conducerea SUA pentru războiul din Ucraina, exact așa cum susține și își dorește liderul de la Kremlin.
Fostul lider de la Casa Albă a pledat, de asemenea, pentru un acord de pace între Ucraina și Rusia, intrând astfel în cacealmaua lui Putin cu folosirea armelor nucleare.
Tucker Carlson
Cunoscutul jurnalist american Tucker Carlson, gazda unei emisiuni difuzate pe Fox News, l-a apărat în diferite situații pe Putin și a minimizat amenințarea pe care o reprezintă Rusia. În pragul invaziei din Ucraina, Carlson a vorbit timp de 15 minute despre cum Statele Unite trebuie să stea deoparte și să nu le pese.
În acord cu mesajele Kremlinului, Carlson a susținut că nu este vorba de protejarea Ucrainei, ci pentru că democrații își doresc „să avem ură față de Putin”, în timp ce NATO vrea dispariția Rusiei. El a insistat că „unicul și singurul obiectiv al NATO este de a opri dezvoltarea Rusiei”.
Putin se ia de multă vreme de NATO, o alianță occidentală de apărare colectivă menită să prevină războiul în Europa. Invazia din Ucraina a determinat Finlanda, care împarte o graniță lungă cu Rusia, să renunțe la neutralitate și să caute protecție sub umbrela NATO.
Conform unei note divulgate în martie, Kremlinul a recomandat presei de stat din Rusia să redea părți din emisiunile lui Tucker Carlson.
Silvio Berlusconi
Fostul premier al Italiei a fost în înregistrat recent repetând mesaje tipice lui Putin despre războiul din Ucraina și lăudându-se cu faptul că a primit o „scrisoare dulce” și 20 de sticle de vodcă din partea lui.
Berlusconi a mai fost înregistrat acuzându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că l-ar fi forțat pe Putin să-i atace țara.
În trecut, fostul premier italian a fost acuzat că a colaborat cu companii energetice din Rusia pentru a obține profituri majore.
Berlusconi a făcut aceste comentarii în contextul în care dreapta a preluat puterea la Roma. Cu toate că unii membri ai acestei coaliții sunt suspectați de bunăvoință față de Moscova, noul premier al Italiei, Giorgia Meloni, și-a declarat sprijinul ferm față de Ucraina în fața agresiunii ruse.
Gerhard Schröder
Fostul cancelar german este la rândul lui criticat pentru legăturile strânse pe care le-a creat cu regimul Putin.
La trei săptămâni după ce a părăsit postul de cancelar, în 2005, Schröder a devenit șeful Consiliului de Administrație al companiei responsabile de gazoductele Nord Stream, menite să asigure livrări de gaze direct din Rusia către Germania via Marea Baltică.
Gerhard Schröder a fost criticat adesea pentru că a promovat creșterea dependenței Germaniei de gazele rusești în pofida riscurilor de securitate și geopolitice care rezultau din acest parteneriat. Această colaborare a căzut în cele din urmă din cauza invaziei ruse din Ucraina.
Schröder a stârnit preocupări în august după ce a avut o întâlnire privată cu Putin în timpul unei călătorii la Moscova. Într-o serie de interviuri acordate în presa germană, fostul cancelar a spus că nu are niciun motiv să-și prezinte scuze și a cerut Occidentului să recunoască „temerile reale ale Rusiei de a fi blocată” de țări antagoniste. El a recomandat, de asemenea, Ucrainei să rămână neutră și să facă compromisuri, exact cum insistă Putin.
Legăturile lui Schröder cu Rusia lui Putin sunt investigate în prezent de Partidul Social-Democrat, formațiune politică din care fostul cancelar face parte tocmai din anul 1963.
Sursa: adevarul.ro