„Idioții utili“ ai rețelei Qatargate încă lucrează în Parlamentul European | Politico
Șase eurodeputați și un funcționar au făcut parte dintr-o rețea de schimb de bani pentru influență, fie că știau sau nu.
Parlamentul European FOTO: Pixabay
Trei membri în exercițiu ai Parlamentului European au fost deja inculpați în așa-numitul caz Qatargate, cel mai mare scandal de corupție care a afectat instituțiile Uniunii Europene în ultimele decenii, potrivit politico.eu.
Aceștia nu sunt singurii presupuși participanți la rețea, potrivit unei vaste scurgeri de documente din investigațiile poliției, consultate de POLITICO.
Alți șase europarlamentari în funcție și un funcționar parlamentar au fost identificați de poliție ca fiind printre cei prinși în această schemă - în care politicienii și asociații lor ar fi luat bani sau cadouri de la Qatar și de la alte guverne străine în schimbul influențării politicii și dezbaterilor UE.
Aceștia nu au fost inculpați în legătură cu acest caz. Dar numele lor se numără printre cele furnizate autorităților belgiene care investighează acuzațiile de către doi dintre principalii suspecți: fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, presupusul lider al rețelei, și fostul său asistent Francesco Giorgi.
POLITICO a ales să nu-i numească din motive legale. Printre acuzațiile din documente se numără și afirmația că unii dintre acești europarlamentari au beneficiat de o afacere prin care un oficial străin le-a promis până la 250.000 de euro pentru a-și finanța campaniile electorale europene din 2019.
Într-un alt caz, un europarlamentar ar fi primit un ceas. Oficialul UE a acceptat până la 20.000 de euro în numerar, au susținut Panzeri și Giorgi.
Soldați și idioți
"În rețeaua lui Panzeri, există două tipuri de actori: cei care sunt conștienți de organizare și de corupție, cei care se simt obligați", a declarat Giorgi anchetatorilor. Membrii rețelei, a spus el, au fost descriși drept "soldați".
"Cei mai mulți dintre ei erau în ochii lui Panzeri "idioți utili" și nu erau conștienți de sistemul pe care îl pusese în aplicare", a adăugat Giorgi, într-unul dintre documentele consultate de POLITICO.
Giorgi a mai afirmat că fostul său șef folosea diferite "pârghii și tehnici de manipulare" pentru a-i convinge pe oameni să facă ceea ce îi cerea. Printre acestea se numărau: "credibilitatea sa în calitate de fost membru al Parlamentului European și președinte al Fight Impunity [un ONG]; bani; relații romantice/sexuale; schimburi de favoruri, cum ar fi, de exemplu, ajutarea lor să își găsească un loc de muncă".
Pe lângă Panzeri și Giorgi, trei europarlamentari în funcție au fost arestați și s-au lovit de acuzații preliminare de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală. Toți trei - Eva Kaili, Marc Tarabella și Andrea Cozzolino - neagă implicarea și pot participa la lucrările Parlamentului și vota în mod normal.
Scandalul "bani în schimbul influenței" a zguduit UE când a apărut în decembrie 2022, atingând inima valorilor sale de democrație, integritate și drepturile omului și declanșând o profundă reflecție la Bruxelles și Strasbourg, unde își are sediul Parlamentul.
Potrivit anchetatorilor, guvernele Qatarului, Marocului și Mauritaniei sunt suspectate că au apelat la serviciile plătite ale lui Panzeri și ale asociaților săi în cadrul unui efort concertat de manipulare a procedurilor UE în favoarea lor.
Faptul că Panzeri și Giorgi au declarat că persoanele despre care se presupune că fac parte din rețea continuă să lucreze în mod normal în inima democrației UE va ridica noi îngrijorări cu privire la cât de multe alte lucruri ar putea încă să apară în acest scandal, cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, aceasta plasează conducerea anchetei de către autoritățile belgiene - și gestionarea scandalului de către Parlament - sub o nouă examinare.
O rețea mai largă
Atât Giorgi, cât și Panzeri și-au schimbat poveștile de când au fost arestați - Panzeri a negat inițial implicarea, iar ulterior a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Giorgi și-a recunoscut, de asemenea, rolul, dar de atunci a susținut, prin intermediul avocatului său, că declarațiile sale la poliție au fost făcute sub constrângere.
O ascunzătoare de sute de pagini de dovezi ale poliției, pe care POLITICO a văzut-o, a aruncat o nouă lumină asupra cazului.
Cei șase eurodeputați și oficialul UE ar face parte dintr-o rețea mai largă de aproximativ 15 persoane identificate de Panzeri și Giorgi în mărturiile lor - adesea contradictorii - depuse în fața detectivilor care investighează cazul.
Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că instituția nu poate comenta procedurile judiciare în curs de desfășurare, dar a precizat că "rămâne pe deplin cooperant cu autoritățile judiciare naționale" și că este "ferm împotriva" corupției. "Va trata rapid orice potențială cerere de ridicare a imunității deputaților europeni primită din partea lor, dacă și când va fi solicitată", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Qatarul și Marocul au negat că ar fi comis vreo infracțiun e în acest caz și nu au răspuns la solicitările de comentarii. Avocatul lui Panzeri a refuzat să comenteze.
Sursa: adevarul.ro