ICR: Evenimente prilejuite de serbarea Zilei Naționale a României în lume
Concerte de muzică populară și colinde, expoziții, prezentări de modă inspirate de ia românească: sunt doar câteva dintre evenimentele care vor marca Ziua Națională a României în cele mai mari orașe ale lumii, anunță Institutul Cultural Român.
Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul marchează Ziua Națională a României prin organizarea unei serii de de concerte susținute de Ansamblul Cununa Carpaților la Edirne, Ankara și Istanbul.
La Viena va avea loc un concert susținut de artistul și dirijorul Nicolae Voiculeț (nai) alături de Klaus Untch (orgă) și Orchestra România. 'DOR". Concertul este parte a turneului D.O.R., un concept dezvoltat de Nicolae Voiculeț, ambasador al turismului românesc.
Ziua Națională a României este sărbătorită la Budapesta prin organizarea unui recital susținut de Alexandru Tomescu în Sala de Bal a Hotelului Corinthia.
Institutul Cultural Român de la Lisabona continuă seria evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, în perioada 2 — 6 decembrie 2016. ICR Lisabona va organiza un concert de gală de Ziua Națională la Sé Patriarcal (Catedrala Patriarhală din Lisabona) în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și un concert de colinde în cadrul programului Natal em Lisboa/ Crăciun la Lisabona, organizat de Primăria din Lisabona.
Grupul românesc Vivarte va deschide evenimentul 'Natal em Lisboa" printr-un concert de colinde, în data de 3 decembrie, la Igreja de Sao Vicente de Fora / Biserica Sao Vicente de Fora. Concertul de Ziua Națională a României va avea loc în data de 4 decembrie, la Catedrala Patriarhală din Lisabona (Sé de Lisboa / Sé Patriarcal), construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, finalizată la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominația arabă. Grupul Vivarte este compus din: Tiberiu Oprea, leader (dirijor, violonist); Mediana Vlad, soprană solo; Gonul Aptula, maestru corepetitor; Lucia Petroianu, oboi; Shirin Corbu, vioară; Ovidiu Achim, viola; Emese Achim, violoncel; Norela Costea, soprană; Valentina Năstase, mezzosoprană; Alin Vlad, tenor; Bogdan Tudor, bas.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează trei evenimente menite să puncteze Ziua Natională a României. În perioada 2 — 4 decembrie a.c., ICR susține turneul Corului de Copii și Tineret 'Symbol" al Patriarhiei Române la Bruxelles și la Anvers. Corala "Symbol" a Patriarhiei Române va efectua un turneu de patru concerte la Bruxelles (Catedrala Notre Dame de la Cambre, Biserica Sfantul Paul și Casa pentru persoane cu handicap divers) și în Anvers (Biserica Ortodoxă Română). Evenimentul are la bază invitația Alianței Belgo-Române din Bruxelles. "Symbol" a fost primul cor de copii înființat ca asociație după Revoluția din Decembrie 1989. Grupul este alcătuit din 35 de persoane (32 coriști-fete, cu vârste cuprinse între 12-25 de ani, 2 dirijori și un însoțitor).
Tot pe 2 decembrie are loc vernisajul Bienalei Internaționale de Sticlă / Glass Art Biennial 2016, la Haacht/ Belgia la care participă artiștii Ioan Nemțoi și Mihai Țopescu, sprijiniți de Institutul Cultural Român de la Bruxelles. Evenimentul este organizat de Art Foundation 'Kunststichting Perspektief vzw", iar expoziția este deschisă până la 11 decembrie.
Ziua Națională a României este marcată și de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția prin realizarea expoziției Abel de George Mircea în Noua Galerie. Expoziția, deschisă în perioada 1 — 21 decembrie, va prezenta aproximativ 20 de picturi realizate de artistul plastic în perioada anilor 2006-2015.
Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României o serie de evenimente menite să marcheze acest moment. ICR Beijing va organiza, pe 2 și 5 decembrie, două recitaluri de pian și fagot susținute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei. Cele două concerte vor avea loc la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, respectiv la Universitatea de studii străine din Beijing. De asemenea, cei doi artiști români vor avea o serie de întâlniri cu profesori de la Conservatorul din Beijing, în data de 3 decembrie, la sediul ICR Beijing. În cadrul acestei întâlniri, Directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, va susține o prezentare amplă a țării noastre, informații generale despre reprezentanții de seamă a culturii române, de la scriitori clasici de renume până la artiști plastici moderni.
Institutul Cultural Român de la Praga organizează, pe 4 decembrie 2016, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert extraordinar Nicolae Voiculeț pe scena din Piața Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga.
Institutul Cultural Român de la New York sărbătorește Ziua Națională a României printr-o serie de trei concerte, din programul "Duelul viorilor", susținute de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, în datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, și respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC."Dueliștii" Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, secondați de pianistul Horia Mihail, au acceptat provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice și de "a se duela", în numele disputei de veacuri a lutierilor, cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius și Guarneri.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Accademia di Romania din Roma organizează, pe 2 decembrie, un concert tradițional de colinde 'Armonii de Crăciun", susținut de grupul vocal Arpeggio&Roua și invitații săi, în sala de concerte a institutului. Programul va cuprinde: Călătorie în România și Bună dimineața la Moș Ajun (2) — I.D. Chirescu, În seara de Moș Ajun — Marin Trache, Am plecat să colindăm — Folclor Muntenia, Trei crai de la răsărit — după Anton Pann, La Vitleem colo-n jos — Nicolae Lungu. Invitați: Costel Mihalache și Daniela Ispas — Cântece de Crăciun.
Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert extraordinar susținut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie 2016 la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința Ambasadorului României în Republica franceză, un spațiu simbolic pentru un concert dedicat Zilei Naționale, cunoscut și apreciat de publicul parizian. Cvartetul va reuni arti?ti de prim rang ai scenei concertistice românești: Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) și Săndel Smărăndescu (contrabas). În repertoriul concertului de la Paris vor figura: Joc Dobrogean de Paul Constantinescu, Andante de Tiberiu Olah, Vals de Eugen Doga, Rondo alla Münchhausen, Balkan Tango with Walking Bass și fragmente din opera O scrisoare pierdută de Dan Dediu, Dansuri Românești de Bela Bartok, Jocul Țambalelor de Johnny Răducanu, Rapsodia I de George Enescu.
AGERPRES