ÎCCJ sesizează CCR cu privire la funcţionarea SIIJ, în dosarul procurorilor Onea şi Negulescu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat miercuri Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate care se referă la modul de organizare şi funcţionare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), ridicată în dosarul în care sunt judecaţi fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu.
Un judecător de la Instanţa supremă a admis o cerere depusă de Lucian Onea şi a dispus sesizarea CCR cu o excepţie privind neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale art. 88 din Legea nr. 304/2004. Aceste articole se referă la modul de funcţionare şi organizare a SIIJ.
"Admite cererea formulată de inculpatul Onea Lucian Gabriel şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind. 1 alin. (4), art. 88 ind. 3 alin. (1), (2) lit. a) şi b), art. 88 ind. 4 şi art. 88 ind. 5 alin. (1), (2), (7), (8), (11), (11 ind. 1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară", se arată în decizia instanţei.
Pe de altă parte, instanţa a respins o cerere a lui Onea prin care acesta contesta o decizie a CSM din februarie 2019, care se referă la admiterea la SIIJ a procurorilor Adina Florea şi Mihaiela Iorga Moraru.
În iulie 2019, fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost trimişi în judecată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă, parte vătămată în dosar fiind fostul deputat Sebastian Ghiţă.
Procurorii de la SIIJ susţin că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător (fostul deputat Vlad Cosma - n.r.) să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de corupere a alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul.
De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, este acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.
Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea este acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.
"În rechizitoriu, se mai reţine că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada aprilie - mai 2015, l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, un denunţ şi tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari", mai spune SIIJ. AGERPRES