ÎCCJ: Începe judecarea pe fond în dosarul în care Ghiță e acuzat alături de șefi din poliție și parchete
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță este acuzat alături de foști șefi din poliție și parchete.
Judecătorii au admis o contestație formulată de DNA Ploiești și au respins ca nefondate cererile și excepțiile invocate de Liviu Tudose, precum și contestațiile lui Sebastian Ghiță.
De asemenea, judecătorii au constatat că instanța supremă a fost legal sesizată cu rechizitoriul întocmit de procurorii DNA și au stabilit legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală.
Decizia este definitivă, urmând a se stabili termenul pentru începerea judecării pe fond în acest dosar.
Inițial, pe 27 septembrie, un judecător de la instanța supremă a decis că declarația dată în calitate de martor de Liviu Tudose, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, folosită de DNA ca probă pentru a-l pune sub acuzare, este nelegală și va fi înlăturată din dosar. DNA a făcut contestație, care a fost admisă de un alt complet de judecată.
Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pe 28 iunie pentru două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis.
De asemenea, mai sunt judecați Liviu Mihail Tudose — fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru — fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, Constantin Ispas — ofițer de poliție, Aurelian Constantin Mihăilă — fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Conform DNA, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obținut informații confidențiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicității fiind și Sebastian Ghiță.
Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărirea penală.
"Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiță i-a capacitat pe inculpații Tudose și Dosaru să îi furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploiești. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei", susțin procurorii.
Anchetatorii au reținut că, în schimbul acestor informații, Sebastian Ghiță a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să își mențină poziția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.
AGERPRES