ÎCCJ: Din înscrisurile depuse de avocaţi nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat în Costa Rica
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins vineri cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanţă în dosarul "Gala Bute", prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.
"Din înscrisurile prezentate, emise de autorităţile din Costa Rica, nu rezultă că a primit statutul de refugiat sau de refugiat politic, ci doar că a formulat o solicitare către autorităţi de a primit statutul de refugiat", a spus preşedintele completului de judecată.
Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a depus vineri un memoriu în instanţă, prin care Elena Udrea solicita să fie audiată prin videoconferinţă sau comisie rogatorie în procesul "Gala Bute", susţinând că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ţară unde şi-a stabilit reşedinţa.
Avocatul cerea judecătorilor amânarea dezbaterilor în proces şi acordarea unui nou termen pentru audierea Elenei Udrea.
"În prezent, doamna Elena Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956. (...) În 21 martie, s-a acordat acest statut, care o protejează de eventualele cereri de extrădare. (...) Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa este procedura. Are aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent. (...) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând", a explicat Rădulescu.
În replică, procurorul de şedinţă a spus că, din documentele depuse de avocat la dosar, nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.
"Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu", a semnalat procurorul.
Procesul continuă cu audierea a doi inculpaţi din dosar, Tudor Breazu şi Rudel Obreja, după care se va trece la pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului de şedinţă. AGERPRES