ICCJ amână dosarele de la completurile de 5; Camelia Bogan: Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece

ICCJ amână dosarele de la completurile de 5; Camelia Bogan: Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece

Judecătoarea Camelia Bogdan, în prezent suspendată din funcţie, a anunţat luni că va contesta în instanţă decizia CSM privind tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Camelia Bogdan s-a prezentat luni la Instanţa supremă, unde avea la completul de 5 civil mai multe procese cu Inspecţia Judiciară.

Magistraţii au dispus ca toate dosarele să fie amânate pentru anul viitor, până când se vor trage la sorţi noile completuri de judecată.

"Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în faţa unei instanţe şi să nu aibă parte de proces. Este o premieră în istoria României. Voi ataca decizia Colegiului de conducere de la Instanţa supremă şi voi ataca inclusiv hotărârea CSM (...) Curtea Constituţională nu a delegat CSM să legifereze în materia completurilor de 5 judecători. M-am consultat şi cu alţi colegi şi această hotărâre adaugă la lege. Noi eram hotărâţi să sesizăm CJUE, să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această hotărâre a CSM se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Curtea Constituţională nu putea să delege aceste atribuţii CSM. Completurile se stabilesc prin lege organică (...) Niciodată nu s-a întâmplat ca un justiţiabil să vină în faţa instanţelor pentru a se judeca şi să spui că nu ai o instanţă stabilită de lege. Se încalcă dreptul la un proces echitabil. Doresc să se anuleze acea hotărârea a CSM, deoarece este o hotărâre adoptată în afara cadrului legal", a declarat Camelia Bogdan.

La Instanţa supremă a fost prezentă şi fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, care avea un proces cu Inspecţia judiciară.

Săptămâna trecută, Secţia pentru judecători a CSM a recomandat ca Instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar şi mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă).

Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de cinci judecători.

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă.

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de competenţa completurilor de cinci judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de cinci judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…