ICCJ a respins acţiunea Inspecţiei Judiciare şi a decis că Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară

ICCJ a respins acţiunea Inspecţiei Judiciare şi a decis că Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, recursul Inspecţiei Judiciare şi a decis că fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară când şi-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tiţian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava şi Iaşi.

Decizia instanţei este definitivă.

Doi magistraţi din complet, Corina Alina Corbu şi Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acţiunii disciplinare şi sancţionării lui Kovesi cu avertisment.

Corina Alina Corbu este preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Instanţei supreme. Ea a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014 pentru complicitate la favorizarea făptuitorului, fiind achitată definitiv în mai 2018.

Iniţial, în iunie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit o abatere disciplinară în acest caz, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs, respins luni de Instanţa supremă.

Inspecţia Judiciară susţine că Kovesi a emis un ordin, în anul 2017, prin care consiliera sa, judecătoarea Dana Tiţian, a fost desemnată să facă parte dintr-o comisie de control la structurile teritoriale ale DNA din Iaşi şi Suceava.

În opinia Inspecţiei Judiciare, Kovesi nu avea voie să desemneze un judecător să controleze activitatea unor procurori.

Inspecţia Judiciară mai are o acţiune deschisă împotriva lui Kovesi la Instanţa supremă, în legătură cu neprezentarea la audierile organizate de Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, acţiune care a rămas în pronunţare.

În timpul procesului desfăşurat pe 18 martie, Kovesi a declarat că nu este un om perfect, însă nu a încălcat niciodată legea.

"Nu am comis nicio abatere disciplinară. Am fost timp de şase ani procuror general al României şi am emis zeci de ordine, unele în vigoare şi acum. Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzaţia este extrem de neclară. Nu o să găsiţi în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. Acel tip de control era prevăzut în regulamentul de ordine interioară. Ar trebui să fim deranjaţi că vine un judecător şi ajută un procuror să îşi facă ordine în activitate? Avem procurori detaşaţi la Ministerul Justiţiei şi nu am auzit că a fost deranjat cineva de controale. Am fost cercetată de Inspecţia Judiciară că am dispus un control şi în alte lucrări am fost cercetată că nu am efectuat controale. Care ar trebui să fie conduita unui manager? Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, aşa cum susţine Inspecţia Judiciară, pentru că acel control era confidenţial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecţia Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiţie şi procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani şi nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an", declara Laura Kovesi pe 18 martie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”