Iaşi/Adomniţei, „vândut“ de consilierii judeţeni. Mizele trădării

Iaşi/Adomniţei, „vândut“ de consilierii judeţeni. Mizele trădării

Şedinţa de Consiliu Judeţean de marţi s-a transformat într-o arenă în care liberalii au fost contraţi chiar de democrat-liberali.

Consilierii judeţeni de la PSD, PPDD şi câţiva liberali au contrat vehement toate proiectele iniţiate şi susţinute de preşedintele Cristian Adomniţei, care a şi lipsit de la şedinţă. Liberalii au fost izolaţi inclusiv de către consilierii PDL, aceştia fiind acuzaţi că au completat majoritatea care există deja în CJ, prin votul lor favorabil la propunerile social-democraţilor. Contrele şi scandalul politic au vizat masterplanul drumurilor judeţene, banii pentru elevii merituoşi şi bugetul pentru inaugurarea lucrărilor la Aeroport.

Primul motiv de scandal politic a fost re­compensarea copiilor care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat şi la evaluarea naţională. Consilierii PSD au refuzat să voteze proiectul în forma propusă de preşedintele Cristian Adomniţei pe motiv că elevii nu ar trebui să primească premii în bani. În cele din urmă, majoritatea consilierilor au decis să-i premieze pe copii cu albume, cărţi şi coroniţe, aşa cum a propus consilierul Cristian Stanciu, de la PSD, fiecare pachet având contravaloarea sumei de 500 de lei. Astfel de premii au fost acordate şi de către Primărie, în cadrul unei festivităţi organizate săptămâna trecută. CJ urmează să trimită pachetele către 14 zecişti de la Bacalaureat şi 18 de la evaluarea naţională.

Consilierii judeţeni au vociferat şi pe subiectul masterplanului de drumuri judeţene şi comunale, „biblia“ care va sta la baza proiectelor de modernizare viitoare. Con­silierii PSD au prezentat modificările pe care le-au propus încă de acum două zile, în timp ce liberalii i-au acuzat că axele propuse spre modernizare au fost conturate după culoarea roşie a primarilor.

„Nu am avut în vedere argumentului politic când am propus cele 8 subaxe. Nici nu am făcut un punctaj politic, dar o vom face în perioada următoare. Sin­gurul lucru care s-a făcut a fost optimizarea masterplanului“, a expus Cristian Stanciu.

„Ceea ce s-a prezentat este praf în ochi. Neputând să fie modificat masterplanul, s-a încercat eliminarea primarilor PNL prin această optimizare. Nu este nicio optimi­zare. Este vorba de o etapizare a lucrărilor care favorizează în mod clar primăriilor conduse de PSD. Observ că la secţiunea proiectelor imediate se regăsesc cu pre­cădere primari PSD. Ei vor avea întâietate la studiile de fezabilitate şi la lucrări şi dacă mai rămân ceva firimituri se mai dă ceva şi la PNL“, a contraatacat liberalul Eduard Boz.

În cele din urmă, varianta social-democraţilor a fost aprobată de majoritatea consilierilor, inclusiv cu votul democrat-liberalilor. Prin această decizie, noul Masterplan porneşte de la cele trei axe principale de trasnport care erau conturate în varianta iniţială. Pe lângă acestea, au fost prevăzute alte 8 subaxe care regrupează sectoarele de drum din prima variantă. Social-democraţii au mai inclus câteva tronsoane de drumuri judeţene care au fost împărţite în funcţie de lucrări şi priorităţi. Din acest plan, cele 8 subaxe ar însemna o investiţie de 40,6 milioane euro, pentru lucrări pe 190 km de drumuri judeţene. Acestea împreună cu celelalte tronsoane de drum totalizează 340 de km reabilitaţi cu 66 milioane euro.

Lupta politică pentru „caşcaval“ a încheiat scandalul din şedinţa de Consiliu Judeţean. La propunerea social-democraţilor, toţi libe­ralii cu funcţii din CJ au fost schimbaţi. Prima comisie decapitată a fost cea care evaluează proiectele culturale pentru finanţări nerambursabile din bugetul judeţului, prin Legea 350. Liberalul Liviu Brătescu a fost schimbat din funcţia de preşedinte, la iniţiativa fostului său coleg de partid, Victor Chirilă.

Brătescu a constatat că niciun liberal nu mai face parte din comisiile de cultură ale CJ şi că „schimbarea comisiilor nu este decât o încurajare a traseismului politic“. Acesta a sesizat că o nouă majoritate politică s-a format în CJ, în condiţiile în care aleşii PDL au votat în asentimentul pesediştilor, inclusiv pentru debarcarea liberalilor din comisia pe legea 350. „După acest vot, nu mai este nicio îndoială că s-a format o nouă majoritate în CJ“, a declarat Brătescu, după ce a fost demis din funcţia de preşedinte a comisiei.

Constantin Şerban s-a apărat spunând că democrat-liberalii au fost tot timpul în opoziţie. „PDL nu va completa majoritatea existentă. Noi vom rămâne în opoziţie aşa cum am fost 8 ani de zile. Până când acea fuziune nu va fi pusă în aplicare, noi rămânem în opoziţie independent de poziţia celorlalţi“, a explicat consilierul PDL Iaşi.

Consilierii din opoziţie au vociferat şi pe festivitatea care se pregăteşte la inaugurarea celor 1.800 de metri de pistă de la Aeroport. Aleşii PSD şi PDL au sesizat faptul că suma propusă de conducerea CJ pentru ceremonie ar fi umflată şi că bugetul de 10.000 de euro este prea mare. CJ a propus un buget de 2.000 de euro pentru transportul persoanelor din Bucureşti, 1.600 euro, pentru catering, 1.500 pentru avion, autorizări şi banner, 2.000 euro pentru corturi, 400 euro pentru banner exterior şi 2.500 de euro petru ecranul gonflabil care să proiecteze imagini din timpul lucrărilor.

Consilierii judeţeni au respins această propunere şi au aprobat un buget identic cu cel de la inagurarea lucrărilor la început, plus 1.000 de euro, adică 2.000 de euro. „Nu cred că este normal să avem un nou aeronautic Show cu majorete, baloane şi avioane pentru a inaugura o pistă pe care oamenii o aşteaptă de foarte mulţi ani care a presupus multe dispute poltice şi care o vedem ca o consecinţă normală şi firească în sensul realizării ei“, a precizat consilierul Cristian Stanciu.

ziaruldeiasi.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Încă un gherțoi din Poliție a fost găbjit!