Iaşi: Zeci de agricultori au mărşăluit cu tractoarele prin municipiul reşedinţă

Iaşi: Zeci de agricultori au mărşăluit cu tractoarele prin municipiul reşedinţă

Zeci de fermieri din Iaşi şi din alte judeţe ale Moldovei au mărşăluit cu agregatele agricole miercuri pe străzile din Iaşi, nemulţumiţi fiind de faptul că nu au primit susţinere din partea guvernului pentru pierderile suferite anul trecut.

Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES


"În agricultura din zona noastră, în special în cea din sud-est şi sudul ţării, suntem în situaţia în care nu s-au primit despăgubiri pentru culturile agricole din primăvara anului trecut, după numeroasele negocieri pe care le-am avut cu reprezentanţii guvernului, ai Ministerului Agriculturii, ai Camerelor din zona noastră care lucrează pentru agricultură, ai Comisiilor pentru agricultură din Parlament. Aceste despăgubiri fuseseră promise de ministrul Agriculturii, domnul Oros. Am ajuns aici deoarece am protestat pe 4 martie la Iaşi, pe 24 martie la Bucureşti în faţa Guvernului şi la protestele noastre nu au fost acordate încă nişte răspunsuri certe. Noi vrem banii pentru culturile calamitate în anul precedent. Este una dintre măsurile care ar putea să mai salveze din ceea ce s-a pierdut în anul precedent", a declarat preşedintele Asociaţiei Fermierilor "Grânarii. Dă-te pe brazdă", Emil Teofil Bălteanu.

Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES


Potrivit acestuia, mulţi dintre fermieri nu îşi pot continua lucrările agricole din cauza faptului că nu au motorină, nu au cu ce să plătească salariile, nu au cu ce să-şi achiziţioneze îngrăşămintele.

Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES


"Noi reprezentăm fermierii din toată zona Moldovei. (...) Pot spune că dacă în anul 2019 noi am avut raportat aproximativ 19 milioane de tone la hectar, numai de porumb, în anul 2020 a fost de aproximativ 11 milioane de tone. Aceste cifre explică dezastrul care a fost în agricultură. (...) În principiu, clientul final nu a resimţit problemele noastre. Suntem în situaţia în care se află sectorul HoReCa. Pot să vă spun că lucrăm cu o parte din sectorul HoReCa. La ei au crescut preţurile, spre exemplu, la o cameră de hotel, cu 15-20% şi mai pot să întregească ceva din pierderi, în timp ce la noi acest lucru nu se poate, deoarece facem parte dintr-un circuit, pot să spun, mondial", a spus Bălteanu. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…