Iași: Un grup de 56 de primari PSD solicită schimbarea din funcție a lui Mihai Chirica
Un grup de 56 primari PSD, cărora li s-au alăturat președintele Consiliului Județean (CJ), Maricel Popa, și patru parlamentari, au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii formațiunii politice prin intermediul căreia solicită retragerea primarului Mihai Chirica din funcția de președinte interimar al organizației Iași.
"Ne delimităm de ieșirile domnului Mihai Chirica, de declarațiile făcute de el în numele primarilor din județul Iași. Susținem guvernul Grindeanu. Îl susținem pe domnul Liviu Dragnea ca președinte al PSD la nivel central. Am solicitat excluderea, retragerea sprijinului din funcția de președinte interimar al PSD Iași. Nu au semnat șase colegi din unele motive. Primarul din Butea a avut un deces în familie. Altcineva a avut o problemă de sănătate. Și tot așa", a declarat jurnaliștilor primarul comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache.
Acestui demers s-au alăturat și patru din cei nouă parlamentari PSD Iași: Vasile Axinte, Victorel Lupu, Vasile Câtea și Camelia Gavrilă.
"Eu sunt în tabăra PSD-ului, în primul rând. Nu sunt în nicio tabără. Nu sunt și nici nu îmi doresc să avem tabere, nu este corect ca să ne scindăm: primarii într-o parte, iar organizația municipală, în ansamblul ei, este tot organizația PSD. La fel, și Organizația de Tineret. Asta este dorința, nu vrem să excludem pe nimeni. Nu dorește nimeni capul nimănui. Vrem pur și simplu să intrăm într-o normalitate firească, să ne apucăm de lucrurile care trebuiesc făcute. Am votat și am mers după un program de guvernare pe care țara îl așteaptă, care trebuie implementat", a spus deputatul Vasile Câtea.
O altă persoană care dorește schimbarea din funcție a lui Mihai Chirica este președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, care ocupă și postul de președinte executiv al organizației.
"Nu sunt și nu vor fi tabere în PSD. În niciun caz nu se dorește excluderea din partid a domului Chirica. Măsurile vor fi luate de Consiliul Executiv Național", a declarat Maricel Popa.
În replică, primarul Mihai Chirica a declarat, ulterior conferinței de presă, că printre semnatari se află și "semnături false".
"Sunt și semnături false și nume care s-au strecurat. (...) Nu trebuie să condamn pe nimeni. Eu am fost cel care a deschis acest val al democrației în exprimare în PSD. Nu-mi este de fiecare dată favorabil, dar sunt consecvent și voi continua să promovez valorile social-europene. Nu cred că am greșit. Voi continua să fiu atașat de această ideologie. Au semnat, nu au semnat, nici nu mai contează. Un lucru este cert. Trebuie să le arăt de fiecare dată că, atunci când ești la guvernare, nu vinzi chiar orice și nu faci totul pentru bani. Nu am avut niciun fel de atitudine împotriva partidului. Îi înțeleg și pe colegii care se simt marginalizați în Parlamentul României pentru că la Iași a ieșit un lider care a spus că lucrurile nu merg bine, și România a arătat că lucrurile nu merg bine", a precizat Mihai Chirica.
Acesta a opinat că unii primari au semnat scrisoarea deschisă prin care se cere demiterea sa din funcția de președinte interimar al organizației județene a PSD Iași întrucât se tem să nu piardă finanțările pentru proiectele comunităților din care provin.
"Am vorbit cu unii dintre primari și le-am înțeles nemulțumirea legată de faptul că ar fi prejudiciați în atragerea unor finanțări de la ministerul Dezvoltării, motiv pentru care ei trebuie să ia atitudine", a mai spus Chirica.
Totodată, el a recunoscut că a fost surprins să vadă că printre semnatarii scrisorii se află colegi la care ține foarte mult.
"Constat că sunt colegi la care țin foarte mult pe care i-a învins Codrin Ștefănescu. E un act de recul, un masiv act de recul, în ceea ce privește imaginea PSD. Probabil va trebui să reparăm și acest lucru", a mai adăugat Mihai Chirica.
Întrebat cum comentează decizia președintelui executiv al PSD Iași de a se alătura demersului celor 56 de primari, Mihai Chirica a declarat că "e păcat că învârtim totul în jurul banilor, ca și cum am cerși".
"Totuși, primarii PSD din Moldova, din restul României, sunt oameni care au personalitate și demnitate, astfel încât nu trebuie să fie neapărat politica mâinii întinse. Am spus și voi spune cu tărie, până la sfârșit, nu voi ceda demnitatea pe bani. Niciodată nu am să o fac. Trebuie să urmez această traiectorie pentru că m-am născut poate într-un moment nefericit pentru cei care astăzi se opun, pentru că văd lucrurile altfel, pentru că acest partid trebuie să existe pentru oamenii care au demnitate. În campania electorală am avut pe frontispiciu acest slogan: 'Demnitate'. Eu nu am încheiat niciodată această campanie electorală. Pentru mine campania electorală a început pe 12 decembrie 2016, așa cum a început și pe 6 iunie, după ce am câștigat alegerile locale", a mai declarat Mihai Chirica.
Președintele PSD Iași a spus că, în cazul în care conducerea partidului va decide să îl schimbe din funcția de președinte interimar, va rămâne în continuare în partid.
"Nu am niciun motiv să nu rămân membru al PSD. Sunt în continuare vicepreședinte al său și președinte al organizației. Nu există nicio motivație să nu îmi continui traiectoria social-democrată. Mergem împreună cu colegii care au o viziune mai departe decât buzunarul de mâine. Mergem ca să facem totuși din acest partid un partid cu care să ne mândrim cu toții, care să aducă cât mai mulți tineri. Viitorul nu este atât de important al meu, cât de important este al lor", a spus Mihai Chirica.
Primarul a mai afirmat că a avut discuții vineri dimineața cu unii membri de partid și parlamentari pe care i-a sfătuit să nu părăsească "social-democrația" pentru că "are perspectivă".
"Are perspectivă solidă, europeană, și trebuie să o susținem în continuare", a conchis Mihai Chirica.
AGERPRES