Iași: Primarul Chirica, criticat pentru că ar fi spus că nu își lasă copiii să bea apă de la robinet
Deputatul liberal ieșean Marius Bodea îi cere primarului Mihai Chirica să adopte un comportament responsabil, solicitarea fiind făcută la scurt timp după ce în mass media locală a apărut o informație pentru care era citat edilul, conform căreia ieșenii au băut apă care nu corespunde normelor de calitate.
Primarul Chirica ar fi afirmat, potrivit unui interviu publicat în presa locală, că el nu-și lasă copiii să bea apă de la robinet chiuvetă, pentru că știe ce se află pe conducte, în condițiile în care acum câțiva ani a fost folosită pentru alimentarea cu apă o conductă abandonată de ani de zile, care ar fi fost folosită pentru dejecții și avea pe ea șobolani morți..
Și managerul operatorului ApaVital, Ion Toma, a catalogat declarația primarului Mihai Chirica drept o "iresponsabilitate".
"Situația menționată s-a petrecut acum 10 ani, aveam o conductă de apă brută de la stația Chirița spre stația Șorogari. A existat o avarie pe aceasta și nu a fost folosită câteva zile, mergându-se pe legături alternative. Când a fost pusă în funcțiune după câteva zile, din eroare a fost turnat clor în exces. Apa avea pur și simplu un disconfort la miros, nici vorbă de alte probleme. De altfel, chiar Sanepidul a spus atunci că apa este potabilă. Nu se pune problema în niciun caz a existenței de dejecții, șobolani morți de ani de zile sau orice altceva", a declarat managerul ApaVital.
Tot în cursul acestei zile, reprezentantul municipalității au emis un comunicat "în legătură cu speculațiile și exagerările făcute de unele institituții media în legătură cu unele declarații". Încă de la începutul documentului, Mihai Chirica a ținut să sublinieze că are încredere deplină în calitatea apei potabile furnizate de ApaVital.
"Afirmațiile mele care au alimentat nevoia de senzațional a unor instituții media se refereau strict la un incident petrecut în urmă cu 10 ani, situație confirmată, de altfel, și de către domnul manager al ApaVital SA, Ion Toma, într-o declarație de presă dată astăzi. Am făcut referire la incidentul respectiv tocmai pentru ilustra plastic diferența uriașă dintre situația din urmă cu 10 ani și cea de acum în ceea ce privește calitatea serviciilor de apă și canalizare din municipiul și județul nostru. În urma unor investiții în valoare de peste 400 de milioane de euro gestionate mai întâi de Regia Autonomă Județean de Apă Canal, apoi de ApaVital SA și coordonate de Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași, sistemul de gestiune a apei potabile și a apelor uzate a devenit modern, ecologic, eficient și 100% sigur pentru populație.
În urma unor investiții similare susținute cu fonduri europene, aceeași creștere substanțială a calității serviciilor s-a petrecut și în ceea ce privește gestiunea deșeurilor, prin Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în municipiul și județul Iași", declară Mihai Chirica, prin intermediul comunicatului de presă.
Potrivit aceluiași document de presă, ca o dovadă în plus a încrederii municipalității în calitatea apei potabile furnizate de ApaVital SA, Primăria Municipiului Iași a lansat, susține și va extinde proiectul "Apă fără Plastic", care constă tocmai în amenajarea unor surse publice de apă potabilă din rețeaua municipală.
"În concluzie, am încredere totală în calitatea apei potabile furnizate de ApaVital SA și consider că sistemul de alimentare cu apă și canalizare este unul dintre cele mai performante și mai sigure din România și chiar din Europa", mai afirmă Chirica, în finalul comunicatului menționat.
AGERPRES