Iaşi: Plângeri penale în urma pelerinajului Sfintei Cuvioase Parascheva
Asociaţia Platforma Reset a informat, pe pagina de Facebook, că în cursul zilei de joi au fost depuse două denunţuri cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu cu ocazia pelerinajului care a avut loc pe 14 octombrie, zi în care se prăznuieşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
"Prima sesizare vizează încălcarea de către autorităţi şi organizatori ai Pelerinajului la Sfânta Parascheva a dispoziţiilor Hotărârii 35/06.10.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, printre care se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iaşilor să stabilească un perimetru delimitat, (...), perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi. Intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate. În perimetrul respectiv, organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanţări fizice de minim 1,5 metri între persoane. Este instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice închise şi deschise de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi. Arhiepiscopia Iaşilor are obligaţia delimitării raclei cu Moaştele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta", se menţionează în postarea de pe pagina de Facebook a Reset.
Potrivit sursei citate, cea de-a doua sesizare a fost făcută forţelor de ordine care nu au respectat decizia CNSU.
"A doua sesizare îl vizează pe agentul care nu procedează la legitimarea a două persoane pe care le escortează apoi către raclă, cu încălcarea măsurii privind interzicerea accesului la raclă a persoanelor din afara Iaşului. În dialogul dintre poliţist şi una dintre cele două persoane, este menţionat un anume (...), care ar fi intermediat toată acţiunea. Înainte de toate, autorităţile trebuie să ofere lămuriri cu privire la identitatea poliţistului şi calitatea/funcţia respectivului", se menţionează în postarea Reset.
Sesizările au fost făcute la o zi de când creştinii ortodocşi au sărbătorit hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. După slujba liturgică, pelerini veniţi din alte oraşe sau zone ale ţării au forţat porţile de acces în curtea mitropolitană şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras, la raclă ajungând pentru câteva ore şi persoanele venite din afara Iaşiului. Astfel au fost ignorate măsurile Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se stipulează ca participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.
Racla a fost scoasă din catedrala mitropolitană în cursul dimineţii de miercuri, la ora 6,30, şi aşezată într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei. În acest baldachin, credincioşii au putut să intre, să se roage, să se închine şi să sărute moaştele Sfintei Cuvioase. Racla a fost reintrodusă în catedrala mitropolitană în cursul serii de miercuri, în jurul orei 22,00.
Conform estimărilor jandarmilor, în cursul zilei de miercuri prin faţa raclei au trecut peste 9.500 de credincioşi.
Numită în popor şi Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor săraci. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)