Iaşi: Îmbulzeală la sarmalale oferite pelerinilor. Porţiile s-au epuizat într-o oră şi jumătate

Iaşi: Îmbulzeală la sarmalale oferite pelerinilor. Porţiile s-au epuizat într-o oră şi jumătate

Aproximativ 65.000 de sarmale, dar şi suc, vin şi mere au fost oferite marţi pelerinilor imediat după terminarea slujbei de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unii oameni nemulţumiţi că porţiile s-au epuizat într-o oră şi jumătate cerând să li se dea ”măcar un pic de varză” sau un pahar cu vin.

Iaşi: Îmbulzeală la sarmalale oferite pelerinilor. Porţiile s-au epuizat într-o oră şi jumătate (Imagine: Dan Hritcu/ Mediafax Foto)

Sarmalele au fost oferite de administraţia ieşeană imediat după terminarea Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană, porţiile cu mâncare fiind împărţite la Cantina de Ajutor Social, situată la 200 de metri distanţă de lăcaşul de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Zeci de oameni au venit chiar şi cu două ore mai devreme, pentru a intra printre primii în zona în care au fost aduse oalele cu mâncare.

În momentul deschiderii porţilor Cantinei de Ajutor Social s-a creat îmbulzeală, accesul în curtea cantinei fiind permis în grupuri de câte 25-30 de persoane.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, au fost oferite aproximativ 10.000 de porţii de sarmale, dar şi suc, vin şi mere.

Sarmalele au fost gătite la Cantina de Ajutor Social, însă mai multe oale au fost aduse şi de către diverse servicii din subordinea municipalităţii. Pe una dintre oale era inscripţionat ”Direcţia Creşe”.

Porţiile cu sarmale s-au epuizat într-o oră şi jumătate, iar la final mai multe persoane au fost nemulţumite că nu li s-a mai permis accesul în curtea instituţiei, pentru că mâncarea se terminase.

”Măcar un pic de varză să-mi daţi sau un pahar cu vin”, le-a spus poliţiştilor locali un bărbat care nu a mai prins sarmale.

Un alt bărbat care apucase deja să intre în curtea cantinei le-a cerut poliţiştilor să aducă butoiul cu vin, fiind evacuat imediat din zona respectivă.

„Dar staţi, măi, oameni buni, nu mă aruncaţi ca pe un gunoi”, a spus nemulţumit bărbatul.

Potrivit viceprimarului Iaşiului Mihai Chirica , costurile alimentelor au fost asigurate din donaţii şi sponsorizări.

În fiecare an, în 14 octombrie, municipalitatea ieşeană oferă o masă pelerinilor, cu prilejul hramului Sfânta Parascheva.

Aproximativ 6.000 de persoane au asistat, marţi, la slujba de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, îndemându-i pe oameni să plece acasă îmbogăţiţi şi să fie luptători, în acelaşi timp el spunând că s-a simţit jenat că o parte din pelerini nu au avut cazare.

Slujba de Sfânta Parascheva a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi a durat aproximativ trei ore şi jumătate.

La ceremonia religioasă au luat parte şi o serie de politicieni, între care premierul Victor Ponta, care a venit cu soţia sa, Daciana, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea , ministrul Muncii, Rovana Plumb , ministrul Agriculturii, Daniel Constantin , vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita , primar al Iaşiului, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei , vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian , precum şi parlamentari de Iaşi.

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi continuă pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Parascheva şi cele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aduse la Iaşi duminică seară, de la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, până marţi după-amiază s-au închinat la moaşte aproximativ 200.000 de pelerini.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor rămâne expuse pe esplanada din curtea Catedralei Mitropolitane cel mai probabil până marţi seară, după care vor fi reintroduse în interiorul lăcaşului de cult.

O parte din pelerinii veniţi la Iaşi din toată ţara au fost cazaţi în locuinţe ale enoriaşilor, în urma unui apel lansat de Mitropolia Moldovei, însă mulţi au stat sub cerul liber, pe străzile din zona Catedralei Mitropolitane, unde au întins pături pe jos, în timp ce alţii au stat pe băncile din parcuri. Câteva persoane care aveau probleme de sănătate au fost găzduite peste noapte în interiorul catedralei.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…